Id kategorii - 15
Itemid - 20
view - article
id - 1129
referer -
uri - /m/1129-marynowanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

marynowanie

metoda utrwalania żywności polegająca na dodawaniu kwasów organicznych do produktów bez przeprowadzenia fermentacji. Najpopularniejszym kwasem jest kwas octowy. Stosuje się również kwas cytrynowy, jabłkowy lub winowy. Metoda ta pozwala na utrwalenie żywności poprzez zwiększenie kwasowości (obniżenie pH), co hamuje rozwój wielu drobnoustrojów.

Produkty uzyskane poprzez dodatek kwasu to marynaty. Ze względu na ilość zastosowanego kwasu octowego wyróżnia się:

  • marynaty łagodne – zawierają do 0,8% kwasu octowego, po za tym 0,5-2% cukru i 0,5-1,5% soli,
  • marynaty średnio kwaśne – zawierają 1-3% kwasu octowego, 0,7-2% cukru i sól,
  • marynaty ostre – zawierają 3% lub więcej kwasu octowego, 3% cukru i 2% soli.

Marynaty mają ograniczoną trwałość, więc należy przechowywać je w warunkach chłodniczych. Dodatkowo, szczególnie w przypadku marynat łagodnych, można zastosować pasteryzację.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!