ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
patrz hasło: kwas linolowy
bakterie kwasu mlekowego, prowadzące fermentację mlekową. Można je podzielić na trzy grupy:
z ang. Low Density Lipoproteins, lipoproteiny niskiej gęstości, będące głównym transporterem cholesterolu z wątroby do innych narządów (przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy). Z LDL związana jest większość cholesterolu obecnego w organizmie człowieka. Lipoproteiny LDL odkładają cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic, przyczyniając się tym samym do rozwoju blaszki miażdżycowej i tym samym chorób układu krążenia. Rozwój miażdżycy zależy w dużym stopniu od stosunku lipoprotein LDL i HDL.
(nazwa chemiczna: fosfatydylocholina) – fosfolipid otrzymywany z żółtek jaj, z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego zwierząt i ludzi. Stosowana w produkcji żywności(E 322), jako emulgator( czyli substancja umożliwiająca utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie niemieszających się substancji, takich jak olej i woda), przeciwutleniacz i nośnik.
inaczej krwinki białe, dzielą się na granulocyty (wytwarzane w szpiku kostnym), limfocyty (wytwarzane w grasicy) oraz monocyty (wytwarzane w szpiku kostnym). W 1ml krwi powinno się znajdować 4-10 tysięcy krwinek białych, zwiększenie tej liczby nosi nazwę leukocytozy, a zmniejszenie leukopenii. Są odpowiedzialne za odporność organizmu.
jeden z podstawowych składników drewna (obok celulozy i hemiceluloz). Jest substancją lepiszczową, powodującą zwartość struktury komórek drewna. Nadaje drewnu wytrzymałość na ściskanie i utrzymuje jego sztywność. Lignina zwana jest substancją inkrustującą celulozę, ponieważ w dojrzałych i starszych roślinach, wchodząc w miejsce wody, tworzy z celulozą związek – lignocelulozę, będącą formą drewna.
Ligniny są nierozpuszcalna w wodzie częścią błonnika pokarmowego, odpowiedzialną za zdolność wiązania kwasów żółciowych i cholesterolu. Ponadto wraz z celulozą są odpowiedzialne za przyspieszanie pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy.
należy do karotenoidów, jest barwnikiem o barwie od pomarańczowej do czerwonej. Jest odporny na utlenianie, światło i pH. Występuje w pomidorach (w skórce), z których jest otrzymywany. Ze względu na pomidorowy smak jego stosowanie w żywności jest ograniczone. Posiada symbol E160d. Przypisuje mu się właściwości zapobiegania chorobom serca i rakowi prostaty.
jedne z leukocytów. Są produkowane przez szpik kostny, grasicę, śledzionę, węzły chłonne i grudki chłonne przewodu pokarmowego. Limfocyty krążą w układzie limfoidalnym, pomiędzy krwią a tkankami. Do krwi dostają się wraz z limfą. Wyróżnia się limfocyty typu T i B, które są odpowiedzialne za reakcje immunologiczne.
metoda suszenia wykorzystująca zjawisko sublimacji, czyli polega na usuwaniu wody z produktu, który wcześniej został zamrożony. Proces liofilizacji jest droższy niż tradycyjne suszenie. Produkty, które utrwalone zostały za pomocą liofilizacji posiadają wysoką jakość, dobrze zachowują się związki aromatyczne i odpowiedzialne za smak, dobrze zachowana zostaje barwa i kształt. Produkty liofilizowane charakteryzują się długą trwałością.
kompleks tłuszczowo-białkowy o niskiej gęstości (LDL), należący do czynników ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Jej stężenie w surowicy krwi jest uwarunkowane genetycznie, ale może wzrastać u osób palących papierosy.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska