(nazwa chemiczna: fosfatydylocholina) – fosfolipid otrzymywany z żółtek jaj, z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego zwierząt i ludzi. Stosowana w produkcji żywności(E 322), jako emulgator( czyli substancja umożliwiająca utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie niemieszających się substancji, takich jak olej i woda), przeciwutleniacz i nośnik.
Produkty, do których stosuję się lecytynę to np. wyroby czekoladowe, makarony, oleje. W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej - chroni osłonkę mielinową, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, bierze udział w gospodarce cholesterolem. Lecytyna ponadto znacząco obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL. Opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, a także wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.