Id kategorii - 14
Itemid - 19
view - article
id - 1115
referer -
uri - /l/1115-lab
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

LAB

bakterie kwasu mlekowego, prowadzące fermentację mlekową. Można je podzielić na trzy grupy:

  • właściwe bakterie mlekowe:
  1. homofermentatywne, należą tu bakterie z rodzaju Lactobacillus i Lactococcus. Do fermentacji wykorzystują cukry proste i dwucukry, produkują prawie czysty kwas mlekowy.
  2. heterofermentatywne, należą tu bakterie szczepu Lactococcus diacetilactis, Leuconostoc dextranicus. Do fermentacji wykorzystują heksozy, pentozany i rafinozę, produkują, poza kwasem mlekowym, dwutlenek węgla, kwas octowy, glicerynę i alkohol etylowy.
  • niewłaściwe bakterie mlekowe, czyli pseudomlekowe, należą tu bakterie z rodzaju Pediococcus i Microbacterium, są uznawane za szkodniki w produkcji wina, piwa. Powodują zmętnienie oraz nieprzyjemny smak i zapach. laktacja – wydzielanie mleka, rozpoczyna się po 48 godzinach od porodu, może trwać kilka miesięcy. Pod koniec ciąży i tuż po porodzie wydzielana jest siara, a dopiero dwa dni po porodzie wydzielane jest mleko.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!