Id kategorii - 34
Itemid - 18
view - category
id - 13
referer -
uri - /k?start=30
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

K

kwas sorbowy

substancja konserwująca o symbolu E 200, naturalnie występuje w owocach europejskiej jarzębiny. Jest skuteczny w przypadku pleśni i drożdży, natomiast w przypadku bakterii (oprócz bakterii kwasu mlekowego) jest nieskuteczny. Najlepiej działa w żywności kwaśnej i lekko kwaśnej o pH 3- 6. Jego działanie konserwujące wzrasta między innymi w obecności soli kuchennej i cukru.

Mechanizm działania kwasu polega na hamowaniu aktywności enzymówpleśni i drożdży. Kwas sorbowy jest uznawany za bezpieczną substancję, a dzienne dopuszczalne spożycie wynosi 25mg na kilogram masy ciała. Może być stosowany w wielu produktach spożywczych, między innymi w serach dojrzewających, serach topionych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia. Kwas sorbowy w żywności jest stosowany również w postaci soli potasowej (E 202) oraz wapniowej (E 203).

 

kwas stearynowy

nasycony kwas tłuszczowy, zawiera 18 atomów węgla w swojej cząsteczce. Wchodzi w skład tłuszczu w produktach pochodzenia zwierzęcego, występuje również w maśle kakaowym. Kwas ten podnosi poziom cholesterolu we krwi, a konkretnie cholesterolu LDL, lecz nie jest to działanie tak nasilone, gdyż jest szybko przekształcany w wątrobie do kwasu oleinowego.

 

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

są to kwasy tłuszczowe, które w swojej cząsteczce zawierają jedno wiązanie podwójne w konfiguracji cis. Do tych kwasów zalicza się między innymi kwas oleinowy, a także erukowy. Występują w oliwie z oliwek, a także oleju rzepakowym i arachidonowym. Są zalecane do smażenia, gdyż ze względu na jedno wiązanie nienasycone, są mniej podatne na utlenianie niż kwasy wielonienasycone, które w dużych ilościach występują w oleju słonecznikowym.

 

kwasy tłuszczowe nasycone

są to kwasy tłuszczowe, które nie zawierają podwójnych wiązań w swojej cząsteczce. W temperaturze pokojowej występują w stałym stanie skupienia. Do kwasów nasyconych należą między innymi: masłowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy. Występują w tłuszczach zwierzęcych (masło, śmietana, smalec), a także w oleju kokosowym i palmowym. Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, a także przyspieszają zmiany miażdżycowe w organizmie.

 

kwasy tłuszczowe nienasycone

są to kwasy tłuszczowe, które w swojej cząsteczce posiadają jedno lub więcej podwójnych wiązań, które przeważnie są w konfiguracji cis. Dzieli się je na dwie grupy:

 

kwasy tłuszczowe nienasycone typu trans

są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają przynajmniej jedno wiązanie podwójne występujące w konfiguracji trans. Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają między innymi w procesie utwardzania olejów roślinnych, który jest wykorzystywany w produkcji margaryn. Kwasy te występują między innymi w margarynach, majonezach, gotowych wyrobach cukierniczych.

Kwasy tłuszczowe typu trans są podejrzewane, że podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a także że zwiększają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans należy również naturalnie powstający CLA.

 

kwasy tłuszczowe omega 3

należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne licząc od metylowego końca łańcucha węglowego leży przy trzecim węglu. Z rodziny kwasów omega 3 za NNKT, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm, uznaje się kwas alfa-linolenowy (ALA). Do kwasów omega 3 należą również kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), które mogą powstawać w organizmie w wyniku biotransformacji ALA.

Kwasy z te j rodziny mają między innymi działanie obniżające ciśnienie i przeciwmiażdżycowe oraz obniżające stężenie trójglicerydów oraz lipoprotein VLDL we krwi. Powinny dostarczać 1-2% energii w całodziennej diecie. Znajdują się w tłustych rybach, a także niektórych olejach roślinnych (np. rzepakowy, sojowy) oraz orzechach włoskich. Stosunek spożycia kwasów omega 6 do kwasów omega 3 powinien wynosić około 5:1.

 

kwasy tłuszczowe omega 6

należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 6 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne licząc od metylowego końca łańcucha węglowego leży przy szóstym węglu. Z rodziny kwasów omega 6 za NNKT, które nie są wytwarzanie przez ludzki organizm, uznaje się kwas linolowy (LA). Do kwasów omega 6 należy również kwas arachidonowy (ARA).

Kwasy z tej rodziny mają między innymi działanie obniżające ryzyko miażdżycy i jej powikłań, ponadto obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach, gdyż mogą nasilać procesy zapalne w organizmie. Powinny dostarczać do 10% energii w całodziennej diecie. Znajdują się w olejach roślinnych (np. słonecznikowy, kukurydziany), migdałach, orzechach włoskich. Stosunek spożycia kwasów omega 6 do kwasów omega 3 powinien wynosić około 5:1.

 

kwaszenie

jest to fermentacja mlekowa, oznacza to, że produktem końcowym fermentacji jest kwas mlekowy. Produkty kwaszone są trwałe, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W wyniku kwaszenia stabilizowane są witamina C i prowitamina A, a podczas fermentacji powstają witaminy B2 i PP. Proces kwaszenia zwiększa strawność produktu oraz usuwa z niego substancje uznane za niekorzystne np. cyjanki, tioglikozydy. Za przebieg fermentacji mlekowej odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego, które później wraz z kwaszonym produktem dostają się do organizmu i regulują skład mikroflory jelitowej.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!