Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 470
referer -
uri - /k/470-kwas-cytrynowy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

kwas cytrynowy

występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w ich metabolizmie – jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego). W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy.

W przemyśle spożywczym kwas cytrynowy jest wykorzystywany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz (E 330). W przetwórstwie żywności wykorzystuje się kwas cytrynowy i jego sól sodową i potasową. Wszystkie te związki są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Kwas cytrynowy działa synergistycznie z innymi przeciwutleniaczami. Nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, dlatego poziom jego stosowania w produktach nie jest ściśle określony i ograniczony. Do produktów, do których można dodawać kwas cytrynowy należą m.in. wyroby kakaowe i czekoladowe, przetwory owocowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki, mięczaki, paczkowane świeżo zmielone mięso.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!