Id kategorii - 12
Itemid - 17
view - article
id - 454
referer -
uri - /j/454-jod
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

jod

niezbędny w organizmie człowieka mikroelement dostarczany z wodą i pożywieniem. W przyrodzie jod jest mało rozpowszechniony, duże jego ilości znajdują się w wodzie morskiej oraz w produktach spożywczych o ile pochodzą z terenów, gdzie jod występuje w glebie i w wodzie. Gleby i woda okolic nadmorskich są najbogatsze w jod, im dalej od morza gleby są coraz uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu jest w glebie i wodzie okolic górskich i podgórskich.

W organizmie człowieka najwięcej jodu występuje w tarczycy, w której produkowane są hormony niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.– tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3). Niedobór jodu w pożywieniu i w wodzie po pewnym czasie może prowadzić do powstania wola tarczycy. Niedostatek jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się, spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie pokwitania. U dorosłych może upośledzać funkcje rozrodcze, utrudniać utrzymanie ciąży, prowadzić do niewydolności tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu. W Polsce istnieje obowiązek wzbogacania soli kuchennej w jod. Produktami spożywczymi naturalnie bogatymi w jod są ryby morskie. Warto też zaznaczyć, że istnieją warzywa zawierające substancje zaburzające metabolizm jodu w organizmie, tzw. goitrogeny. Są to m.in. kapusta włoska, jarmuż, brukselka, kalafior. W celu wyeliminowania tych substancji warzywa te należy gotować bez przykrycia, wówczas goitrogeny ulatniają się z parą wodną.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!