Id kategorii - 9
Itemid - 14
view - article
id - 436
referer -
uri - /g/436-garbniki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

garbniki

związki organiczne będące pochodnymi fenolokwasów. Są szeroko rozpowszechnione w prawie wszystkich organach roślin, jednakże na ogół występują w niskich stężeniach. Większe ilości garbników spotkać można w starych i zamierających komórkach.

U roślin substancje te pełnią funkcje obronne przed szkodnikami, bakteriami, wirusami i grzybami. Ponadto absorbują wiele toksycznych związków chemicznych, takich jak np. metale ciężkie, pestycydy, tworząc z nimi mniej toksyczne kompleksy. Garbniki regulują także wzrost i różnicowanie komórek roślinnych. Charakteryzują się cierpkim smakiem. W dużych ilościach występują w owocach borówki, tarniny, czeremchy, w liściach szałwii, w korze dębowej, olchowej, bukowej, jesionowej i innych. Garbniki znaleźć można także w naparach z herbaty. Dopiero w dalszych minutach parzenia herbaty do roztworu przechodzą garbniki, zwłaszcza tanina, które wiążą kofeinę, przez co napar nabiera właściwości uspokajających i działa kojąco, zwłaszcza na błonę śluzową żołądka. To właśnie garbniki razem ze związkami polifenolowymi kształtują smak i aromat herbaty oraz nadają naparom herbacianym charakterystyczny gorzkawy i jednocześnie ściągający smak. Mają one zdolność wyłapywania metali ciężkich i izotopów radioaktywnych z diety. Niestety przy zbyt dużym spożyciu ograniczają równocześnie wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!