Id kategorii - 6
Itemid - 970
view - category
id - 426
referer -
uri - /ekologia-na-co-dzien?start=14
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Ekologia na co dzień

Upcycling

Upcycling jest to proces przekształcania materiałów starych lub nadających się na śmietnik do rzeczy użytecznych, często o pięknym wyglądzie. Założeniem upcyclingu jest powstawanie produktów o wartości wyższej lub niezmienionej w stosunku do przetwarzanych surowców, w przeciwieństwie do downcyclingu, podczas którego wraz z przetwarzaniem dochodzi do pogorszenia jakości materiału. Twórcą powyższego pojęcia jest Riemann Verlag (1999), jednak przykłady postępowania opartego na założeniach upcyclingu znane są nie od dziś. Sytuacjami, które dawniej zmuszały ludzi do przerabiania i ponownego wykorzystywania produktów były przede wszystkim ograniczenie zasobów finansowych lub/i dostępności materiałów. Dziś coraz częściej motywuje nas do tego nasza świadomość ekologiczna. Przykładami upcyclingu z użyciem zużytych opon może być ich przerobienie na elegancki stolik kawowy czy oplecione sznurkiem pufy.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!