Id kategorii - 6
Itemid - 970
view - category
id - 426
referer -
uri - /ekologia-na-co-dzien
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Ekologia na co dzień

10 zasad oszczędzania wody

10 zasad oszczedzania wodyMożna powiedzieć, że w dzisiejszym świecie woda dosłownie przelewa się nam przez palce. Warto ją oszczędzać, choćby kropelka po kropelce. Wyobraźcie sobie, jak bardzo zmalałoby zużycie wody, gdyby każdy z nas codziennie wylał jej kilka kropel mniej!

Oto 10 prostych zasad, którymi możesz kierować się każdego dnia, aby zminimalizować ilość zużywanej wody.

Czytaj więcej...

 

Circular economy a zużyte opony

Ideą proponowanego przez rynek europejski podejścia circular economy (CR) jest powrót odpadów do procesu produkcji jako surowego materiału (odpad = zasób). "Zero odpadów na składowiska" to cel coraz większej liczby przedsiębiorców, którzy zdają sobie sprawę, że kreowanie ideologii CR jest kluczem do tzw. zrównoważonego biznesu. W związku z powyższym, zakłady produkcyjne szukają dzisiaj nowych sposobów recyklingu i ponownego/innego wykorzystania własnych odpadów, a swoje badania koncentrują wokół stworzenia produktów, które w jak największym stopniu nadają się do recyklingu.

Czytaj więcej...

 

Kiedy mówimy, że opona jest zużyta?

Bez niej jazda autem byłaby niemożliwa. Może być mniejsza lub większa, droższa lub tańsza, zimowa lub letnia, jednak na każdą w końcu przychodzi czas...

Jak zatem rozpoznać, że nasze "gumy" powinny już zostać oddane do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych?

Czytaj więcej...

 

Mroczna przeszłość zużytych opon...

Zważywszy na ogromny tonaż produkowanych co roku opon (ok. 22 mln. ton) oraz długi okres ich rozkładu (≈ 100 lat) zużyte opony są odpadem, który w znaczny sposób obciąża środowisko naturalne. Problem ich zagospodarowania rozwiązują dziś przepisy prawne. Nakładają one na producentów gumowego surowca obowiązki odzysku określonego tonażu wyprodukowanych opon (aktualnie 75%), a na przedsiębiorców obowiązki ewidencjonowania ich działalności w zakresie składowania i przekazywania odpadu do odzysku.

Czytaj więcej...

 

Kilka ciekawostek na temat opon

Przez około 25 lat od daty produkcji pierwszego auta wszystkie opony były białe! W celu zwiększenia trwałości opon i przedłużenia ich żywotności producenci gumy zaczęli dodawać do niej sadzę, będącą odpadem produkcyjnym przemysłu naftowego. Siła rozciągania takiej gumy jest o 1000 razy większa w porównaniu do materiału bez dodatku sadzy...

Czytaj więcej...

 

Ile kalorii ma opona?

Mało kto z nas zdaje sobie sprawę jaką kaloryczność posiada tak niepozorny kawałek gumy,jakim jest zużyta opona. Przykładowa wartość opałowa węgla brunatnego wynosi ok. 9 MJ/kg, pelletu 19 MJ/kg, węgla kamiennego 24 MJ/kg, a ekogroszku 28 MJ/kg. Jak myślicie, na którym miejscu wśród powyższych paliw plasuje się zużyta opona? Otóż na...pierwszym! Wartość opałowa zużytej opony wynosi aż 30 MJ/kg!

Czytaj więcej...

 

B jak bieżnikowanie

Jednym ze sposobów zagospodarowania zużytych opon jest ich bieżnikowanie, polegające na zastąpieniu zużytego bieżnika – nowym. Główną masę opony (70–80%) stanowi jej mechaniczna konstrukcja czyli korpus. Składa się on ze splotu linek stalowych o specjalnym układzie, oblanego odpowiednio dobranymi warstwami gumy. Pozostałe 20–30% masy opony stanowi bieżnik, podlegający procesowi zużywania.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!