Id kategorii - 42
Itemid - 58
view - article
id - 1875
referer -
uri - /dla-urody/1875-jadospis-do-diet-dla-urody
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jadłospis do diet dla urody

 

TYGODNIOWY JADŁOSPIS

dla dorosłej kobiety o średniej aktywności fizycznej lub dorosłego mężczyzny o małej aktywności fizycznej

Wartość energetyczna jadłospisów

1800 kcal

Wartość odżywcza jadłospisów [g/dobę]

Zawartość białek

Zawartość tłuszczów

Zawartość węglowodanów

Zawartość błonnika pokarmowego

70g

60g

250g

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

jogurt naturalny z musli

  • szklanka jogurtu naturalnego, musli: 2 płaskie łyżki płatków owsianych, 1 płaska łyżka otrębów pszennych, 6 suszonych moreli, 5 migdałów, 2 orzechy włoskie, 1 płaska łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka miodu naturalnego

szklanka zielonej herbaty

 

DRUGIE ŚNIADANIE

kanapka z kurczakiem pieczonym z warzywami

  • 2 kromki chleba żytniego jasnego, 2 płaskie łyżeczki masła, 3 liście sałaty, 1 duży pomidor, 2 cienkie plasterki pieczonego kurczaka
    Porcję kurczaka marynować kilka godzin w ulubionych przyprawach z dodatkiem łyżeczki oleju, następnie upiec w rękawie do pieczenia.

średnie jabłko

szklanka wody mineralnej

 

OBIAD

3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej

kurczak w sosie curry (kawałek o wymiarach 7x8x1,5 cm)

  • mięso dusić z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, 2 łyżkami jogurtu naturalnego doprawionego curry.

3 łyżki szpinaku zasmażanego z czosnkiem

  • porcję szpinaku dusić z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek i czosnkiem.

surówka z marchewki i jabłka

  • 1 średnia marchewka, 1 średnie jabłko

szklanka soku grejpfrutowego

 

PODWIECZOREK

koktajl truskawkowy

  • 1 średni banan, 6 średnich truskawek, ¾ szklanki maślanki
    Owoce zmiksować z maślanką.

szklanka herbaty z imbirem

 

KOLACJA

sałatka z serem twarogowym i warzywami

  • ser twarogowy chudy (kawałek 5x6x1 cm), ½ dużej papryki czerwonej, 1 średni pomidor, 1 duży ogórek, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, przyprawy
    Ser twarogowy pokruszyć i dodać do pokrojonych warzyw, dodać olej i przyprawić do smaku.

woda mineralna

 

WTOREK

ŚNIADANIE

maślanka z musli i jagodami

  • ½ szklanki maślanki, 2 płaskie łyżki płatków owsianych, 2 garście jagód, 1 łyżka płatków migdałowych

szklanka herbaty zielonej

 

DRUGIE ŚNIADANIE

kanapka z indykiem w kolorym pieprzu

  • 2 małe kromki chleba pumpernikiel, 2 małe plasterki indyka w kolorowym pieprzu, kilka liści sałaty
  • Porcję indyka natrzeć solą i rozdrobnionym kolorowym pieprzem, marynować kilka godzin, usmażyć z 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

kilka rzodkiewek

kiwi

szklanka wody mineralnej

 

OBIAD

łosoś pieczony w folii

  • łosoś (60 g), przyprawy do ryb, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cytryna
    Łososia natrzeć przyprawami i skropić sokiem, upiec w folii. 

średnia różyczka brokułów z wody

cykoria pieczona

  • 1 mała cykoria, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu

szklanka soku pomarańczowego

 

PODWIECZOREK

szklanka chudego mleka

½ szklanki malin

 

KOLACJA

kanapka z twarożkiem

  • mała grahamka, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki sera twarogowego chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    Ser połączyć z jogurtem, dodac posiekany szczypiorek, doprawić do smaku.

pomidory z cebulką w jogurcie

  • 2 pomidory, ½ średniej cebuli, 2 łyżki jogurtu naturalnego
    Cebulę posiekać, dodać do pokrojonych pomidorów, dodać jogurt, doprawić do smaku.

szklanka soku porzeczkowego

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

owsianka z orzechami włoskimi i truskawkami

  • szklanka chudego mleka, 3 płaskie łyżki płatków owsianych, 1 płaska łyżka otrębów pszennych, 4 sztuki orzechów włoskich, 10 truskawek

szklanka herbaty zielonej

 

DRUGIE ŚNIADANIE

duże jabłko

kubeczek kefiru (150 g)

szklanka wody mineralnej

 

OBIAD

kurczak pieczony w ziołach prowansalskich (kawałek o wymiarach 7x6x1 cm)

  • porcję kurczaka zamarynować kilka godzin w 1 łyżeczce oliwy z oliwek i ziołach prowansalskich, upiec w rękawie do pieczenia.

3 łyżki ugotowanej kaszy pęczaku

surówka z marchewki i jabłka

  • 2 średni marchewki, średnie jabłko, łyżeczka oleju lnianego, łyżka pestek dyni
    Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać olej i posypać pestkami dyni

mizeria

  • średni ogórek zielony, 2 łyżki jogurtu naturalnego

szklanka herbaty owocowej

 

PODWIECZOREK

owoce z sosem jogurtowym i płatkami migdałów

  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych, 4 łyżki malin, 5 łyżek jagód

szklanka wody mineralna

 

KOLACJA

sałatka z łososiem

  • łosoś wędzony (kawałek 6x5x1 cm), średni pomidor, średni ogórek zielony, 8 winogron, łodyga selera naciowy, przyprawy, cytryna
    Produkty rozdrobnić i przyprawić do smaku.

chleb razowy

  • 2 kromki chleba razowego, 2 płaskie łyżeczki masła

szklanka soku grejpfrutowego

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

sałatka z pieczonym kurczakiem

  • 2 cienkie plasterki pieczonego kurczak (porcja kurczaka pieczona w ulubionych przyprawach), ½ szklanki fasolki szparagowej z wody, kilka sztuk orzechów włoskich

grahamka

  • mała grahamka, 1 łyżeczka masła

szklanka herbaty zielonej

 

DRUGIE ŚNIADANIE

kanapka z pastą rybną

  • kromka chleba żytniego jasnego
  • pasta z makreli: łyżeczka masła, 2 łyżki makreli wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki
    Makrelę rozdrobnić, wymieszać z masłem i nacią pietruszki

duża papryka czerwona

szklanka herbaty malinowej

 

OBIAD

kurczak duszony w ulubionych warzywach (kawałek o wymiarach 7x6x1 cm)

  • porcję kurczaka opiec na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, dodać warzywa starte na grubych oczkach, dusić do miękkość.

3 łyżki ugotowanego ryżu

surówka z marchewki

  • średnia marchew, średnie jabłko, 2 łyżki posiekanej kapusty pekińskiej, 1 łyżeczka oleju lnianego Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach, kapustę poszatkować, dodać olej i doprawić solą i pieprzem

gotowane buraczki

  • średni burak
    ugotowanego buraka zetrzeć na grubych oczkach, doprawić do smaku

szklanka herbaty z hibiskusem

 

PODWIECZOREK

szklanka czereśni

kubeczek jogurtu naturalnego

szklanka wody mineralnej

 

KOLACJA

sałatka z wędzonym kurczakiem

  • 2 cienkie plasterki kurczaka wędzonego, 2 łyżki rozdrobnionego ananasa, 1 łyżka miąższu awokado, przyprawy, cytryna
    Produkty rozdrobnić i przyprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

pumpernikiel

  • 1 kromka chleba pumpernikiel, 1 łyżeczka masła

szklanka sou aroniowego

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

kakao

  • szklanka mleka chudego, łyżeczka kakao

kanapka z pastą z kurczaka

  • mała grahamka, łyżeczka masła, pasta
  • pasta: 2 cienkie plasterki pieczonego kurczaka (porcja kurczaka pieczona w ulubionych przyprawach), ½ gotowanego jajka kurzego, 1 łyżeczka koperku, duża papryka
    Wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać, doprawić do smaku.

 

DRUGIE ŚNIADANIE

koktajl malinowo-bananowy

  • szklanka malin, ½ średniego banana, 2 łyżki jogurtu naturalnego
    Zmiksować wszystko

szklanka wody mineralnej

 

OBIAD

pstrąg duszony w warzywach

  • pstrąg tęczowy (kawałek o wymiarach 7x6x1 cm), 2 szklanki ulubionych warzyw

surówka z selera i jabłka

  • 3 łyżki startego selera, średnie jabłko, łyżka orzechów włoskich, łyżka pestek dyni, łyżeczka oleju lnianego
    Seler i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach, orzechy i nasiona poszatkować, dodać olej i doprawić solą i pieprzem

szklanka herbaty ze skrzypu polnego

 

PODWIECZOREK

ryż zapiekany z jabłkiem, gruszką i cynamonem

  • ½ szklanki białego ryżu, średnie jabłko, średnia gruszka, cynamon
    Ryż ugotować, dodać rozdrobnione owoce, przyprawić cynamonem, zapiec.

szklanka soku pomarańczowego

 

KOLACJA

sałatka z pomidorów, papryki i cebuli

  • 2 średnie pomidory, ½ dużej papryki, ½ małej cebuli, łyżeczka oleju lnianego, świeża bazylia
    Produkty rozdrobnić, dodać olej, przyprawić do smaku.

kanapka z serem żółtym

  • kromka chleba żytniego, łyżeczka masła, plasterek sera żółtego

szklanka soku wielowarzywnego

 

SOBOTA

ŚNIADANIE

jogurt z jagodami, płatkami owsianymi, zarodkami pszennymi i orzechami włoskimi

  • kubeczek jogurtu naturalnego (150 g), szklanka borówek amerykańskich, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka zarodków pszennych, 1 łyżka orzechów włoskich

szklanka zielonej herbaty

 

DRUGIE ŚNIADANIE

kanapka z serem żółtym

  • kromka chleba żytniego jasnego, łyżeczka masła, plasterek sera żółtego

mieszanka sałat z czosnkiem i pistacjami

  • kilka liści sałaty lodowej, kilka liści sałaty masłowej, ½ szklanki roszponki, ½ szklanki szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka oleju lnianego, łyżeczka posiekanych pistacji
    Do rozdrobnionych liści dodać sos przygotowany z oleju i czosnku, doprawić do smaku, posypać pistacjami.

szklanka herbaty z bratkiem

 

OBIAD

indyk pieczony w papryce wędzonej (kawałek o wymiarach 7x6x1 cm)

  • Porcję indyka natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, dodać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, piec w rękawie foliowym do miękkości do miękkości.

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

surówka z marchewki i jabłka

  • 2 średnie marchewki, średnie jabłko, 3 łyżki poszatkowanej kapusty, 1 łyżeczka oleju lnianego
    Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać kapustę, olej i doprawić solą i pieprzem.

szklanka herbaty z dzikiej róży

 

PODWIECZOREK

szklanka śliwek

jogurt naturalny (150 g)

szklanka wody mineralnej

 

KOLACJA

omlet z pomidorami

  • ½ jaja kurzego, 2 łyżki mąki, ¼ szklanki mleka, przyprawy, pomidor
    Jaja ubić na puszystą masę, dodać mąkę, mleko i rozdrobnione pomidory, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem

surówka z sałaty

  • kilka liści sałaty, ½ średniej papryki, pomidor, ½ małej cebuli, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka oleju lnianego

szklanka soku jabłkowego

 

NIEDZIELA

ŚNIADANIE

sałatka z kurczakiem curry

  • 2 cieknie plasterki kurczaka (porcja kurczaka doprawiona curry), ½ średniej papryki, kilka liści papryki, średni ogórek, łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka olej sezamowego

grahamka

  • mała grahamka, łyżeczka masło

szklanka kawy

 

DRUGIE ŚNIADANIE

koktajl morelowy z porzeczkami

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, kilka moreli, łyżka otrębów pszennych, 2 kawałki gorzkiej czekolady, garść czerwonych porzeczek
    Morele zmiksować z jogurtem, dodać otręby i wiórki czekolady, a następnie porzeczki .

szklanka herbaty z kwiatem lipy

 

OBIAD

szaszłyki

  • chuda wieprzowina (kawałek 5x6x1 cm), duża papryka, duża cebula, ½ małej cukinii, 2 ziemniaki
    Mięso pokrojone w kostkę doprawić, paprykę pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie plasterki, kolejno produkty nadziewać na patyk do szaszłyków, skropić oliwą, przyprawić i piec w rękawie.

surówka z czerwonej kapusty

  • średnie poszatkowane jabłko, 4 łyżki poszatkowanej kapusty czerwonej, ½ łyżeczki oleju lnianego

szklanka herbaty imbirowej

 

PODWIECZOREK

jogurt z malinami i prażonymi orzechami

  • szklanka malin, kubeczek jogurtu naturalnego (150 g), łyżka posiekanych orzechów pekan
    Maliny polać jogurtem i posypać prażonymi orzechami.

szklanka soku porzeczkowego

 

KOLACJA

surówka warzywna

  • średnia papryka, średni pomidor, kilka liści sałaty, kilka rzodkiewek, ząbek czosnku, ½ łyżeczki oliwy z oliwek, ocet winny do smaku
    Produkty rozdrobnić i przyprawić do smaku przyprawami i octem winnym

kanapka z serem żółtym

  • kromka chleba żytniego jasnego, plasterek sera żółtego

szklanka wody mineralnej