Id kategorii - 6
Itemid - 11
view - article
id - 420
referer -
uri - /d/420-dioksyny
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

dioksyny

potoczna nazwa "dioksyny" odnosi się do wszystkich możliwych chloropochodnych oksantrenu (dibenzo-1,4-dioksyny). Substancje te stanowią grupę różnych kancerogenów, które posiadają różne właściwości toksykologiczne. Najniebezpieczniejsze dioksyny to TCDD (pestycyd popularny w latach 80., obecnie zabroniony) i PCDD. Dioksyny powstają jako produkty uboczne przy wytwarzaniu pestycydów (herbicydów), pożarów lasów oraz niekontrolowanego spalania odpadów gospodarczych w warunkach domowych.

Obecnie dioksyny mogą występować w żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie rybach. Zatrucie dioksynami skutkuje trądzikowymi zmianami skóry, zaburzeniami przewodu pokarmowego, bolami wątroby, mięśni, stawów i uszkodzeniami układu enzymatycznego. Największą jednak uwagę przywiązuje się do ich działania rakotwórczego.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!