diabetes mellitus, grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi (hiperglikemią), wynikającym z defektu wydzielania insuliny lub jej działania, lub z obu tych zjawisk jednocześnie. Przewlekła hiperglikemia jest przyczyną uszkodzeń i niewydolności różnych narządów, zwłaszcza wzroku, naczyń krwionośnych i serca oraz nerek.
składnik mineralny stanowiący aktywator licznych enzymów w organizmie człowieka (ok. 200). Między innymi bierze udział w ochronie przed wolnymi rodnikami, syntezie białek, produkcji hormonów, np. insuliny i testosteronu. Ponadto obniża stężenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL i podwyższa HDL cholesterol.
Produkty szczególnie bogate w cynk to zarodki pszenne, wątroba, groch, soja, kasza gryczana, mięso, orzechy i pieczywo razowe. Niedobory cynku to m.in.:
inaczej erytrocyty, są wytwarzane przez szpik kostny. Mają kształt dwuwklęsłego krążka. Czerwone krwinki zawierają hemoglobinę, która jest odpowiedzialna za transport tlenu z płuc do tkanek. Liczba krwinek w 1ml krwi u mężczyzn wynosi około 5,4 mln, a u kobiet 4,8 mln.