Id kategorii - 5
Itemid - 10
view - article
id - 391
referer -
uri - /c/391-campylobacter
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Campylobacter

bakterie uznawane za nowe patogeny żywności. Jeszcze nie poznano do końca mechanizmu wywoływania chorób przez te bakterie. Są wrażliwe na obecność tlenu, przy jego zawartości 21% (powietrze) i więcej ich wzrost jest zahamowany. Optymalna temperatura ich wzrostu wynosi 42-45°C, natomiast poniżej 25°C bakterie te nie rozmnażają się, są wrażliwe na wysoką temperaturę. W żywności występują głównie w drobiu, czasem w mleku oraz sporadycznie w owocach i warzywach.

Campylobacter może również występować w wodzie. Dwa gatunki są przyczyną zatruć: Campylobacter jejuni oraz Campylobacter coli. Objawy zatrucia nie są charakterystyczne, bez dokładnych badań trudno je odróżnić od zatruć innymi bakteriami, np. Salmonellą. Pierwsze objawy występują po 2-7 dniach od spożycia zakażonej żywności, a choroba może trwać 10-12 dni. Biegunka trwa ok. 2-3 dni, inne objawy utrzymują się dłużej. Rzadko występują wymioty. Zatruciu towarzyszy wysoko gorączka, dochodząca do 40°C oraz bóle głowy. Po ustąpieniu objawów człowiek może być nosicielem tych bakterii przez 2 miesiące.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!