Id kategorii - 5
Itemid - 10
view - article
id - 391
referer -
uri - /c/391-campylobacter
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Campylobacter

bakterie uznawane za nowe patogeny żywności. Jeszcze nie poznano do końca mechanizmu wywoływania chorób przez te bakterie. Są wrażliwe na obecność tlenu, przy jego zawartości 21% (powietrze) i więcej ich wzrost jest zahamowany. Optymalna temperatura ich wzrostu wynosi 42-45°C, natomiast poniżej 25°C bakterie te nie rozmnażają się, są wrażliwe na wysoką temperaturę. W żywności występują głównie w drobiu, czasem w mleku oraz sporadycznie w owocach i warzywach.

Campylobacter może również występować w wodzie. Dwa gatunki są przyczyną zatruć: Campylobacter jejuni oraz Campylobacter coli. Objawy zatrucia nie są charakterystyczne, bez dokładnych badań trudno je odróżnić od zatruć innymi bakteriami, np. Salmonellą. Pierwsze objawy występują po 2-7 dniach od spożycia zakażonej żywności, a choroba może trwać 10-12 dni. Biegunka trwa ok. 2-3 dni, inne objawy utrzymują się dłużej. Rzadko występują wymioty. Zatruciu towarzyszy wysoko gorączka, dochodząca do 40°C oraz bóle głowy. Po ustąpieniu objawów człowiek może być nosicielem tych bakterii przez 2 miesiące.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!