Id kategorii - 5
Itemid - 10
view - article
id - 2480
referer -
uri - /c/2480-clostridium-perfringens
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Clostridium perfringens

Laseczki zgorzeli gazowej, beztlenowe laseczki z rodzaju Clostridium wchodzą w skład mikroflory gleby. Mogą powodować zakażenia przyranne. Bakterie rozwijają się nawet w temperaturze 10-15oC. Wytwarzają one przetrwalniki, które są ciepłooporne i nie wykazują wrażliwości na gotowanie, smażenie czy pieczeniem. Jest to gatunek chorobotwórczy. Mogą się rozwijać w przewodzie pokarmowym człowieka, gdzie po osiągnięciu odpowiedniej liczby zaczynają wytwarzać toksynę. Objawami zatrucia są silne bóle brzucha, mdłości i biegunka. Objawy pojawiają się z reguły w ciągu 8-24 godzin. Produkty, w których może się rozwijać ta bakteria to kiełbasy, drób, ryby czy suszona żywność. Są odpowiedzialne za psucie się konserw mięsnych i warzywnych.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!