Id kategorii - 53
Itemid - 131
view - article
id - 132
referer -
uri - /biako-budulec-i-nie-tylko
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Białko - budulec i nie tylko!

bialko bialko budulec i nie tylko 02mgr Magdalena Siuba
Instytut Żywności i Żywienia

Czy pamiętasz, że białko nie tylko buduje, ale także jest konieczne dla prawidłowego rozwoju psychicznego i emocjonalnego dziecka? A czy wiesz, że niedobór tego składnika w diecie może prowadzić do podatności na infekcje? Przypominamy najważniejsze i niezbędne informacje na temat białka.

U dzieci w wieku szkolnym zachodzą bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania, dlatego szczególnie ważne jest dostarczenie młodemu organizmowi odpowiedniej ilości i jakości białka służącego do budowy i odbudowy komórek oraz tkanek organizmu.

Dlaczego tak ważne?

Białko jest podstawowym składnikiem budującym organizm człowieka. Wpływa na osiągniecie i utrzymanie odpowiedniej struktury tkanek, takich jak: skóra, mięśnie, kości oraz organów wewnętrznych, włosów i paznokci. Białkami są m.in. hormony, enzymy czy przeciwciała odpowiedzialne za odporność organizmu. Niedobór tego składnika odżywczego w diecie może prowadzić do zahamowania wzrostu, spowolnienia rozwoju fizycznego i intelektualnego oraz do zwiększenia podatności na infekcje u młodego człowieka.

Powtórka z aminokwasów

Białka składają się z małych cząsteczek zwanych aminokwasami. Wyróżniamy aminokwasy niezbędne, czyli takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i muszą być one dostarczone z pożywieniem, i aminokwasy nie niezbędne, które mogą powstawać w organizmie z innych białek. W przyrodzie występują 22 różne aminokwasy, z których tworzą się tzw. białka pełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu aminokwasy, i tzw. białka niepełnowartościowe, czyli zawierające przynajmniej jeden aminokwas nie niezbędny lub zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne, ale w nieodpowiednich ilościach lub proporcjach, co powoduje, że nie są w pełni wykorzystywane do budowy białek organizmu.

Gdzie ich szukać?

Białka pełnowartościowe występują w prawie wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie, drobiu, rybach, jajach, mleku i przetworach mlecznych. Natomiast źródłem białek niepełnowartościowych są na ogół produkty pochodzenia roślinnego (m.in. warzywa, produkty zbożowe - ryż, kasza, pełnoziarnisty makaron, pieczywo). Jedynie białka sojowe i innych roślin strączkowych (grochu, fasoli, soczewicy, bobu) oraz orzechów, mają relatywnie wysoką wartość odżywczą i mogą częściowo zastępować białka zwierzęce w diecie dziecka.

Razem, lepiej

W celu zwiększenia wartości odżywczej posiłków zawierających białko zaleca się łączenie ze sobą produktów bogatych w białko pełnowartościowe z produktami będącymi źródłem białka niepełnowartościowego, czyli produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dzięki takiemu połączeniu aminokwasy, których brakuje w danym produkcie, są uzupełniane aminokwasami z innego produktu. W ten sposób białko jest w większym stopniu wykorzystywane jako budulec i efektywniej wpływa na wzrost i rozwój dziecka. Dlatego powinno się podawać np. płatki zbożowe z jogurtem, ryż z mlekiem, chleb z wędliną czy serem i naleśniki z mięsem zamiast każdego z tych produktów osobno.

Białko na co dzień

Z uwagi na duże zapotrzebowanie rozwijającego się organizmu na białko zaleca się spożywanie przez dzieci produktów z grupy: mięso, ryby, jajka, nasiona roślin strączkowych i orzechów w ilości dwóch porcji dziennie. Najlepiej wybierać chudą cielęcinę lub wołowinę oraz chudy drób (kurczak, indyk spożywane bez skóry), aby uniknąć nadmiaru tłuszczów zwierzęcych w diecie dziecka. Ważne jest również spożywanie przez dziecko ryb, szczególnie morskich (makreli, śledzia, sardynek, łososia). Jeśli dziecko niechętnie spożywa mięso, można przygotowywać potrawy półmięsne (np. naleśniki z mięsnym farszem, faszerowane warzywa) lub potrawy na bazie jaj, sera lub ryb.

O różnych dietach

Produkty pochodzenia roślinnego, ponieważ w większości zawierają białko niepełnowartościowe, powinny jedynie uzupełniać ogólna pulę białkową w diecie dziecka. Nie zaleca się stosowania w żywieniu dzieci diet wegetariańskich i innych diet niekonwencjonalnych. Diety te nie tylko nie pokrywają w pełni zapotrzebowania młodego organizmu na białko odpowiedniej jakości, ale również często są niedoborowe w inne ważne dla rozwoju dziecka składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk i witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B12 występującą jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego).

Pamiętaj, że:

  • białko jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego wzrostu młodego organizmu;
  • odpowiednia ilość i jakoś białka w diecie dziecka warunkuje jego właściwy rozwój fizyczny i intelektualny;
  • wyróżniamy dwa rodzaje białek: pełnowartościowe (zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach umożliwiających ich optymalne wykorzystanie) i niepełnowartościowe (nie zawierające wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawierające je w niewłaściwych ilościach lub proporcjach);
  • białko pełnowartościowe znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast wśród produktów pochodzenia roślinnego źródłem wartościowego białka są nasiona roślin strączkowych i orzechy;
  • łączenie produktów roślinnych i zwierzęcych w jednym posiłku wpływa na lepsze wykorzystanie znajdujących się w nich białek;
  • w diecie dziecka produkty znajdujące się w "Piramidzie Zdrowego Żywienia" dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym - w grupie mięso, drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy, powinny występować codziennie.