Id kategorii - 4
Itemid - 9
view - article
id - 381
referer -
uri - /b/381-biaka-mleka
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

białka mleka

mleko krowie jest źródłem lekkostrawnych białek, a jeden litr mleka zawiera ok. 30 g białka. Białka mleka są na drugie, po białkach jaja, pod względem wartość odżywczej, wynikającej ze zrównoważonej zawartości aminokwasów egzogennych, czyli niewytwarzanych przez ludzki organizm. Głównym białkiem mleka jest kazeina. Mleko zawiera również niewielkie ilości białek serwatkowych (beta-laktoglobulina, alfa-laktoglobulina).

Niektóre białka mleka, takie jak immunoglobuliny, laktoferyna i lizozym, wzmagają naturalną odporność organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że mleko nie zawiera substancji antyodżywczych, utrudniających wykorzystanie białka, a kazeina – główne białko mleka – jest jednocześnie źródłem wapnia. Należy jednak zaznaczyć, że u niektórych osób mogą wystąpić alergie na poszczególne białka mleka, np. beta-laktoglobulinę. Ten rodzaj alergii zwykle powstaje, gdy do diety niemowlęcia zbyt wcześnie wprowadzi się przetwory z mleka krowiego. Nierozwinięty do końca układ odpornościowy dziecka reaguje na nieznane sobie białko bardzo gwałtownie, np. wysypką lub biegunką.

 

Wróć do listy haseł

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!