Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci?start=55
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na tapecie

Jedzmy pomidory!

jedzmy pomidoryPomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.

Czytaj więcej...

 

Sekrety ananasa

sekrety ananasaOjczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładniej Brazylia gdzie spotkać go można w stanie dzikim. Do Europy przybył wraz z Krzysztofem Kolumbem, który odkrył ów owoc na jednej z karaibskich wysp. Ananasy bogate są w witaminę C oraz B6, a także mangan i miedź. Zawierają także inne substancje dzięki którym uznawane są za surowiec mający pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj więcej...

 

Zalety picia kawy – czy to możliwe?

zdrowa kawaJeśli uważasz, że poranny kubek świeżej, pachnącej kawy nie dostarcza niczego więcej niż kofeiny, możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że twoja codzienna filiżanka kawy zapewnia również pewne korzyści zdrowotne. Picie umiarkowanej ilości kawy (w tym bezkofeinowej) wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów.

Czytaj więcej...

 

Kilka powodów, dla których warto jeść fasolkę szparagową

fasolka szparagowaFasolka szparagowa jest zaliczana do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana jest od kilku tysięcy lat. Uprawiali ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się na obszar Azji, Afryki oraz Europy. Dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. 

Czytaj więcej...

 

Bób - skarb ze strączka

bobBób zaliczany jest do grupy roślin strączkowych, a co za tym idzie cechuje go zawartość wielu bardzo cennych składników odżywczych. W swoim składzie zawiera wysoką zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. 

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!