Rolnictwo, ser oraz żucie zmieniły kształt czaszki człowieka
Szczegóły
piątek, 25, maj 2018 08:01
Z niedawno opublikowanego badania antropologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że rozpoczęcie się ery rolnictwa, zwłaszcza pojawienie się produktów mleczarskich, miało niewielki, ale znaczący wpływ na kształt ludzkich czaszek.
Mango, pochodzące z Indii, zaliczane jest do grupy owoców egzotycznych, które docenione pod kątem wartości odżywczych i właściwości zostało około 4 tysiące lat temu. Do Europy dotarło w XVI wieku w czasie wielkich odkryć geograficznych, a dopiero niedawno na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoc ten może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Szałwia lekarska pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego jednak została rozprzestrzeniona także poza ten obszar. Dziś uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego słowa „salvus”, które oznacza „zdrowie”. Znana była już w starożytności jako roślina lecznicza, ale nie tylko – przypisywano jej także właściwości wręcz magiczne.
Parabeny stanowią grupę organicznych związków chemicznych stosowanych jako środki konserwujące w kosmetykach, lekach oraz w żywności. Z chemicznego punktu widzenia są to estry kwasu parahydroksybenzoesowego, a pośród nich najczelniejszej stosowane są: metylparaben (Methylparaben), etylparaben (Ethylparaben), propylparaben (Propylparaben), izobutylparaben (Isobutylparaben), butylparaben (Butylparaben) i benzylparaben (Benzylparaben). Ze względu na swoje właściwości grzybo- i bakteriobójcze są one bardzo często stosowane w celu długotrwałego zachowania świeżości kosmetyków i żywności. Szacuje się, ze może je zawierać około 90% wszystkich produktów rynkowych. Nie maja one wpływu na kolor, zapach czy gęstość – te właściwości produktu pozostają bez zmian.
Kobieta będąca w ciąży dzieli ze swoim dzieckiem niemalże wszystko. Od powietrza, które wdycha, jedzenie i picie, które spożywa, aż po emocje, które odczuwa czy toksyny, na które jest narażona. Dla płodu wszystko to co dostarczane jest do organizmu matki jest pewnego rodzaju zbiorem informacji ze świata zewnętrznego. Według naukowców, 9 miesięcy przed narodzinami dziecka może mieć znaczący wpływ na jego życie tuż po narodzinach.