Awokado jest owocem w zasadzie znanym każdemu, aczkolwiek nie wszyscy z nas tolerują jego specyficzny smak i konsystencję, do której trzeba się po prostu przyzwyczaić. Zdecydowanie możemy zaliczyć go do grona owoców niedocenianych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego ile pozytywnych aspektów żywieniowych niesie za sobą spożywanie tego tłuściutkiego owocu.
Przez ostatnie kilka tygodni mocno odczuliśmy skutki burz, które przeszły nad Polską. Zerwane dachy, spadające na chodnik lub zaparkowane w pobliżu samochody gałęzie, połamane lub wręcz powyrywane drzewa. W jaki sposób powstaje zjawisko burzy?
Kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż, wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Gryka jest rośliną niewysoką, osiągająca maksymalnie 60 cm wysokości, o kwiatach w kolorach od bieli po róż. Możemy ją dostrzec na polach Lubelszczyzny, gdzie jest najczęściej uprawiana.
Mleko jest naturalnym produktem wszystkich ssaków, zawiera wszelkie składniki które są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Dlatego też zostało ono przez człowieka włączone do stałej diety już około 10 tysięcy lat p.n.e. Nastąpiło to w momencie udomowienia kóz jako pierwszego zwierzęcia gospodarskiego o użytkowości mlecznej. Obecnie ludzie pozyskują mleko od wielu różnych gatunków: krów, kóz, bawołów, owiec, klaczy i oślic.
Biała herbata uznawana jest za królową herbat, o delikatnym, subtelnym smaku. Napój wywodzi się z Chin gdzie w dawnych czasach uznawana była za przywilej przysługujący tylko ludziom z bogatych środowisk. O jej wyjątkowości przesądza proces produkcji ponieważ jest to najmniej przetworzona postać herbaty – pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie suszone, co powoduje, że zawiera ona więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona.