Utrzymywanie bezpieczeństwa żywności to nie tylko wyrzucanie przeterminowanego mleka albo mycie warzyw i owoców przed spożyciem. Oczywiście, te działania wpływają na zminimalizowanie zagrożeń wynikających ze spożywania produktów, jednak istnieje kilka popełnianych przez nas błędów, o których nie zawsze zdajemy sobie sprawę.
Podczas wypoczynku w słoneczny dzień należy pamiętać, aby odpowiednio chronić swoją skórę przed czerniakiem. Czerniak to nowotwór, który wywodzi się z komórek barwnikowych (melanocytów). Punktem wyjściowym dla niego jest najczęściej skóra. Jest to nowotwór o wysokim poziomie złośliwości, dlatego tak ważna jest profilaktyka.
Rolnictwo, ser oraz żucie zmieniły kształt czaszki człowieka
Szczegóły
piątek, 25, maj 2018 08:01
Z niedawno opublikowanego badania antropologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że rozpoczęcie się ery rolnictwa, zwłaszcza pojawienie się produktów mleczarskich, miało niewielki, ale znaczący wpływ na kształt ludzkich czaszek.
Mango, pochodzące z Indii, zaliczane jest do grupy owoców egzotycznych, które docenione pod kątem wartości odżywczych i właściwości zostało około 4 tysiące lat temu. Do Europy dotarło w XVI wieku w czasie wielkich odkryć geograficznych, a dopiero niedawno na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoc ten może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Szałwia lekarska pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego jednak została rozprzestrzeniona także poza ten obszar. Dziś uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego słowa „salvus”, które oznacza „zdrowie”. Znana była już w starożytności jako roślina lecznicza, ale nie tylko – przypisywano jej także właściwości wręcz magiczne.