Pomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.
Ojczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładniej Brazylia gdzie spotkać go można w stanie dzikim. Do Europy przybył wraz z Krzysztofem Kolumbem, który odkrył ów owoc na jednej z karaibskich wysp. Ananasy bogate są w witaminę C oraz B6, a także mangan i miedź. Zawierają także inne substancje dzięki którym uznawane są za surowiec mający pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jeśli uważasz, że poranny kubek świeżej, pachnącej kawy nie dostarcza niczego więcej niż kofeiny, możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że twoja codzienna filiżanka kawy zapewnia również pewne korzyści zdrowotne. Picie umiarkowanej ilości kawy (w tym bezkofeinowej) wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów.
Kilka powodów, dla których warto jeść fasolkę szparagową
Szczegóły
poniedziałek, 25, czerwiec 2018 08:43
Fasolka szparagowa jest zaliczana do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana jest od kilku tysięcy lat. Uprawiali ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się na obszar Azji, Afryki oraz Europy. Dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata.
Bób zaliczany jest do grupy roślin strączkowych, a co za tym idzie cechuje go zawartość wielu bardzo cennych składników odżywczych. W swoim składzie zawiera wysoką zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.