Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3377
referer -
uri - /aktualnosci/3377-owoce-cytrusowe
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Owoce cytrusowe

Utworzono: poniedziałek, 31, październik 2022 15:16

fruit 3048001 1280Zalicza się do nich cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty. Są owocami drzew i krzewów z rodziny rutowatych.

Cytryny najprawdopodobniej pochodzą z Indii. Rosną na szlachetnych odmianach drzew cytrynowych, które uzyskuje się przez szczepienie dziko rosnących drzew pomarańczowych.
Mają znaczenie dietetyczne, a nawet lecznicze. Wytwarza się z nich soki, koncentraty, preparaty pektynowe.
Wartość odżywcza jest wysoka. Zawierają witaminę C, B1, B2, B5, B6, PP, D, E, beta-karoten, potas, miedź, błonnik, związki pektynowe.
Pomarańcze są owocami drzewa pomarańcza chińska – pomarańczy chińskiej, pochodzącej pochodzącego z Azji. Przetwarza się je na soki, dżemy, galaretki, wódki, likiery, olejki eteryczne. Skórkę wykorzystuje się do produktów pektynowych i olejku pomarańczowego.
Są bogate w przeciwutleniacze. Podobnie jak cytryny zawierają dużo witaminy C, żelazo, potas, brom, kwas foliowy oraz cukry, błonnik, beta- karoten.
Mandarynki są owocami krzewu lub małego drzewa pochodzącego z Chin. Są mniejsze od pomarańczy i mają cieńszą skórkę. Zawierają związki terpenowe chroniące przed chorobą wieńcową. Z owoców cytrusowych mają najwięcej cukru, zawartość witamin z grupy B i składników mineralnych jest podobna do pomarańczy. Wykonuje się z nich przetwory, soki, olejek mandarynkowy.
Grejpfruty zaś pochodzą z Indii Zachodnich. Mają intensywny aromat, słodki miąższ i nieco gorzki smak. Podobnie jak pozostałe owoce cytrusowe mają małą kaloryczność, dużą ilość przeciwutleniaczy, witaminy C, zawierają także witaminę E i więcej błonnika. Ułatwiają trawienie tłuszczów, obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają moczopędnie, antymiażdżycowo, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo dzięki zawartości likopenu i karotenoidu, przyśpieszają przemianę materii. Sok z żółtych grejpfrutów pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Autorka: Kinga Wojtaszek

Źródła:

  • „Owoce przez cały rok”, Zofia Zawistowska, wydawnictwo „Alfa”
  • „Egzotyczne owoce i warzywa”, Maria Derkacz-Strybel, wydawnictwo Wiedza i Życie

Zdjęcie: Moira Nazzari z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!