Kakao poprawia ostrość widzenia w świetle dziennym
Utworzono: piątek, 16, wrzesień 2022 14:56
Kakao ma korzystny wpływ na ostrość widzenia w świetle dziennym. Taki wniosek wysnuto na podstawie badania zrealizowanego przez naukowców z Universidad Complutense de Madrid i Institute of Food and Nutrition Science and Technology. W 3-etapowym badaniu wzięło udział 37 osób. W pierwszym etapie podawano w diecie 10 g proszku z liofilizowanych owoców jagodowych, na które składało się 33,3% malin, 33,3% czarnej porzeczki, 16,7% czerwonej porzeczki i 16,7% sproszkowanych jagód. W drugim etapie podawano 2,5 g czystego półodtłuszczonego kakao (z upraw ekologicznych), z wysoką zawartością polifenoli. Natomiast dieta kontrolna w ostatnim etapie opierała się na mleku. Uczestnicy poddani zostali badaniu jakości wizji w warunkach ograniczonego oraz pełnego światła z odległości 4 metrów. Po badaniu pobierano od uczestników dawki moczu w celu zmierzenia stężenia polifenoli. Wpływ polifenoli na ostrość wzroku jest mało omawiany w literaturze, dlatego to właśnie na nim postanowili się skupić badacze. W badaniu zaobserwowano poprawę wartości widzenia dziennego w przypadku diety kakaowej, ale wykazano jedynie nieistotną tendencję do poprawy w przypadku diety z czerwonymi jagodami. Biorąc pod uwagę, że wyższe poziomy teobrominy stwierdzono tylko w diecie kakaowej, może być tak, że to właśnie teobromina, a nie polifenole w kakao są przyczyną poprawy widzenia dziennego po spożyciu kakao. Możliwe jest również, że polifenole i teobromina działają w sposób synergiczny, wzmacniając obserwowane efekty w widzeniu w świetle dziennym. Praca ta podkreśla potrzebę nowych badań, które bardziej zagłębią się w działanie polifenoli czy teobrominy na ostrość wzroku.
Autorka: Weronika Laszczak
Źródło: Puell, M. C., & de Pascual-Teresa, S. (2021). The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes. Journal of Functional Foods, 81, 104435.