Wzrastająca świadomość konsumentów, dotycząca sposobu odżywiania w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji, powoduje wzrost zainteresowania alternatywnymi dla produktów zwierzęcych źródłami białka. Żywność bazująca na zamiennikach białka zwierzęcego stanowi ważny składnik w diecie wegetarian, pozwalając na urozmaicenie diety. Osoby wybierające tę dietę powinny zwrócić szczególną uwagę na spożywanie pokarmów bogatych w wapń, żelazo i cynk. W realizacji zapotrzebowania na witaminę B12 warto skorzystać z żywności wzbogacanej lub suplementacji. Tempeh –zawiera około 20% białka i około 11% tłuszczu, w którym dominują kwasy nienasycone. Jest dobrym źródłem błonnika, zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo oraz składniki aktywne typowe dla soi – izoflawonoidy i saponiny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i antykancerogenne, działa hipolipidemicznie. Sufu – zawiera w swoim składzie do 17% białka, od 7 do 12% tłuszczu, jest źródłem wapnia (100-230 mg), żelaza (7- 16 mg) i witamin z grupy B]. Białko sojowe – zawiera wiele minerałów i pierwiastków takich jak żelazo, potas, wapń, fosfor czy magnez. 91% do 100% białka z soi może zostać przyswojone przez organizm. Witaminy z grupy B zawarte w odżywkach sojowych mogą wspomagać układ nerwowy, jak i poprawiać stan psychiczny. Tofu – bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Rośliny strączkowe - mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Rośliny te stanowią bardzo dobre źródło białka, błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi.