Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3374
referer -
uri - /aktualnosci/3374-zamienniki-miesa-w-diecie-wegetarianskiej
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Zamienniki mięsa w diecie wegetariańskiej

Utworzono: poniedziałek, 29, sierpień 2022 12:27

sliced tofu 597229 1280Wzrastająca świadomość konsumentów, dotycząca sposobu odżywiania w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji, powoduje wzrost zainteresowania alternatywnymi dla produktów zwierzęcych źródłami białka. Żywność bazująca na zamiennikach białka zwierzęcego stanowi ważny składnik w diecie wegetarian, pozwalając na urozmaicenie diety. Osoby wybierające tę dietę powinny zwrócić szczególną uwagę na spożywanie pokarmów bogatych w wapń, żelazo i cynk. W realizacji zapotrzebowania na witaminę B12 warto skorzystać z żywności wzbogacanej lub suplementacji.
Tempeh –zawiera około 20% białka i około 11% tłuszczu, w którym dominują kwasy nienasycone. Jest dobrym źródłem błonnika, zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo oraz składniki aktywne typowe dla soi – izoflawonoidy i saponiny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i antykancerogenne, działa hipolipidemicznie.
Sufu – zawiera w swoim składzie do 17% białka, od 7 do 12% tłuszczu, jest źródłem wapnia (100-230 mg), żelaza (7- 16 mg) i witamin z grupy B].
Białko sojowe – zawiera wiele minerałów i pierwiastków takich jak żelazo, potas, wapń, fosfor czy magnez. 91% do 100% białka z soi może zostać przyswojone przez organizm. Witaminy z grupy B zawarte w odżywkach sojowych mogą wspomagać układ nerwowy, jak i poprawiać stan psychiczny.
Tofu – bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu.
Rośliny strączkowe - mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Rośliny te stanowią bardzo dobre źródło białka, błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi.

Autorka: Martyna Flis

Źródło https://bibliotekanauki.pl/articles/227789

Zdjęcie: hanul choi z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!