ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Awokado jest bardzo nietypowym owocem, ponieważ w jego składzie znajdujemy dużą ilość tzw. zdrowych tłuszczów. Liczne badania pokazują, że spożywanie awokado może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Poniżej przedstawiamy 10 z nich:
1. Jest niesamowicie odżywcze
Awokado jest cenione ze względu na wysoką wartość odżywczą, smak oraz wyjątkową strukturę. W dzisiejszych czasach awokado stało się bardzo popularnym produktem, szczególnie dla osób dbających o zdrowie. Nic dziwnego, ponieważ w 100 g awokado znajduje się 150 kalorii, 2 g białka oraz 15 g zdrowych tłuszczów. Zawartość węglowodanów to 9 g, przy czym 7 g to błonnik pokarmowy. Dodatkowo możemy znaleźć dość dużą zawartość takich składników jak foliany, witamina K, witamina C, B5, B6, E oraz potas. W mniejszej ilości występuje również magnez, mangan, żelazo, cynk, fosfor, witamina A, B1, B2, B3.
2. Zawiera więcej potasu niż banany
Potas jest składnikiem odżywczym, którego większość osób nie dostarcza wystarczająco dużo. Pomimo tego, że banany traktowane są jako produkty bogate w potas, to w 100 g awokado znajdziemy aż 485 mg potasu, a w bananach „tylko” 358 g.
3. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe – szczególnie korzystne dla serca
Awokado zawiera kwas oleinowy, którego działanie powiązane jest ze zmniejszeniem stanów zapalnych oraz wykazuje korzystne działanie w przypadku prewencji nowotworów.
4. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego
W awokado znajdziemy stosunkowo duże ilości błonnika pokarmowego. Przypomnijmy – błonnik pokarmowy to niestrawna część rośliny, która może przyczynić się do utraty wagi, zmniejszenia skoków poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób. W 100 g awokado znajdziemy aż 7 g błonnika. Około 25% to błonnik rozpuszczalny, a 75% nierozpuszczalny w wodzie.
5. Może zmniejszyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów
Przeprowadzono kilka badań dotyczących wpływu spożywania awokado na profil lipidowy krwi i zauważono, że awokado może zmniejszyć poziom całkowitego cholesterolu, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL, a zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
6. Pomaga wchłaniać składniki odżywcze z innych produktów
Tłuszcz występujący w awokado oprócz tego, że sam wykazuje działanie korzystne dla organizmu, wpływa również na wchłanianie innych składników, w tym witamin A, D, E, K oraz przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy. Jedno z badań wykazało, że dodanie awokado do sałatki lub salsy może zwiększyć absorpcję przeciwutleniaczy od 2,6 do 15 razy.
7. Stanowi dobre źródło karotenoidów korzystnych dla zdrowia oczu
Awokado zawiera luteinę oraz zeoksantynę, które wykazują korzystne działanie w obniżeniu ryzyka wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, które szczególnie dotyka osoby starsze.
8. Może pomóc w prewencji raka
Istnieją ograniczone dowody sugerujące, że awokado może działać korzystnie w prewencji raka. Jedno z badań wykazało, że może pomóc zmniejszyć skutki chemioterapii w ludzkich limfocytach. Inne badania pokazało, że ekstrakt z awokado może hamować wzrost komórek nowotworowych prostaty. Należy jednak pamiętać, że badania te przeprowadzone były na wyizolowanych komórkach.
9. Może złagodzić objawy zapalenia stawów
Zapalenie stawów jest częstym problemem w krajach zachodnich. W wielu badaniach wykazano, że ekstrakty z awokado i olej sojowy mogą zmniejszyć objawy zapalenia stawów. Niezależnie od formy, czy był to cały owoc, czy tylko ekstrakt, efekt był taki sam.
10. Pomaga schudnąć
Istnieją pewne dowody na to, że awokado sprzyja utracie masy ciała. W jednym badaniu ludzie zostali podzieleni na grupy – jedna grupa zjadała posiłek zawierający awokado, a druga nie. Następnie zadano szereg pytań związanych z głodem oraz uczuciem sytości. Okazało się, że osoby jedzące awokado czuły się bardziej zadowolone i odczuwały mniejsze uczucie głodu w ciągu 5 następnych godzin. Jeśli w badaniach długoterminowych zostaną potwierdzone powyższe wyniki, to awokado będzie mogło pośrednio wpłynąć na mniejsze dostarczanie kalorii. Ważną rolę odgrywa również zawartość błonnika, który jest pomocny w utracie masy ciała.
źródło: authoritynutrition.com
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska