Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3342
referer -
uri - /aktualnosci/3342-korzysci-wynikajace-z-jedzenia-bananow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Korzyści wynikające z jedzenia bananów

Utworzono: piątek, 24, sierpień 2018 07:53

bananyBanan jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie o dosyć dużej, jak na owoce, zawartości witamin i składników mineralnych. Drzewo bananowca w zasadzie nie przypomina swoim wyglądem drzewa – jest to ogromna roślina, której część nadziemna wygląda jak łodyga zbudowana ze ściśle przylegających do siebie pochew liściowych, z których z samego środka wyrastają nowe, osiągające nawet do kilku metrów liście.

Owoc bananowca towarzyszy człowiekowi od dawien dawna. Pierwsze informacje o uprawach banana sięgają okresu około 4 tysięcy lat p.n.e. Mówi się, że roślina ta początkowo uprawiana była na półwyspie malajskim w Azji, a później rozprzestrzeniła się na inne zakątki świata. W Europie znana jest stosunkowo niedługo bo nasi przodkowie poznali go dopiero w XIX wieku. W ciągu tak krótkiego czasu banan zdobył wielu zwolenników, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i bogactwo składników odżywczych.

To co odróżnia banany od innych owoców to wysoka zawartość białka. Dodatkowo bogate są w węglowodany, które w niedojrzałych owocach obecne są pod postacią bezsmakowej skrobi, która w miarę dojrzewania owoców ulega zamianie na cukry proste co daje bananom słodki smak. Są źródłem błonnika oraz innych związków takich jak enzymy, olejki eteryczne, kwas jabłkowy, fitosterole i flawonoidy. Owoc ten stanowi skarbnicę witamin takich jak witamina C, PP, witaminy z grupy B – na przykład witaminę B1, B2 i B6; a oprócz tego zawiera również kwas foliowy i kwas pantotenowy.

Według przeprowadzonych badań wśród osób cierpiących na depresję stwierdzono, że banany spożywane codziennie znacznie redukują przejawy dolegliwości. Powodem takiego działania jest zawarty w nich tryptofan – aminokwas, który w naszym organizmie przetwarzany jest na serotoninę, znaną nam także pod nazwą „hormon szczęścia”.

Według badań w różnych krajach, owoce banana mają wielokierunkowe działanie profilaktyczne i lecznicze. Charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeczyszczającym, przeciwwymiotnym. Sprawdzają się także w nadkwasocie, w stwardnieniu tętnic, w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego oraz w zaburzeniach przemiany materii.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!