Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3337
referer -
uri - /aktualnosci/3337-cholesterol-dobry-i-zly
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Cholesterol - dobry i zły

Utworzono: poniedziałek, 13, sierpień 2018 08:16

cholesterolZa jedną z największych wad żywności uznawana jest wysoka zawartość cholesterolu. Chyba każdy z nas słyszał wypowiedzi o tym jak zbyt duże spożycie cholesterolu ma negatywny wpływ na układ krążenia – może powodować zatykanie tętnic, zawał serca, rozwój miażdżycy.

Przyjmuje się, że maksymalne dzienne spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg – w innym przypadku w wyniku zbyt wysokiego spożycia może dochodzić do wzrostu ryzyka zachorowań na chorobę niedokrwienną serca.

Pamiętajmy jednak, że cholesterol ma też swój zalety – jest niezbędny i konieczny do prawidłowego funkcjonowania tkanek! Cholesterol jest prekursorem do produkcji hormonów oraz witaminy D3, z której pod wpływem słońca w skórze powstaje aktywna forma witaminy D. Jest niezbędny również do prawidłowego przekazywania sygnałów nerwowych, ponieważ jest składnikiem budulcowym otoczek mielinowych, które wchodzą w skład komórek nerwowych – neuronów.
Cholesterol dzielimy na „zły” cholesterol – LDL oraz na „dobry” cholesterol – HDL. Ten pierwszy zasłużył sobie na taki tytuł, gdyż przy zbyt wysokim poziomie we krwi odkłada się w ścianach tętnic tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. Tak zabudowana tętnica może łatwiej ulec zablokowaniu i doprowadzić np. do zawału. Natomiast drugi działa w organizmie trochę jak „odkurzacz” w stosunku do cholesterolu LDL - odprowadza go do wątroby i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.

Zdarza się, że w organizmie dochodzi do niedoboru cholesterolu pomimo, że w ciele ludzkim wątroba jest odpowiedzialna za jego stałą produkcję. Zbyt niski poziom może prowadzić do problemów z produkcją hormonów płciowych, depresji i innych zaburzeń nastroju, spadku odporności a nawet udaru. Niedobór może być także objawem innych schorzeń związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby i tarczycy.

Nadmiar w spożywaniu posiłków bogatych w cholesterol niestety nie daje bezpośrednio żadnych objawów, ale może prowadzić do zmian miażdżycowych, a co za tym idzie do choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Warto zwrócić uwagę na to czy w naszej codziennej diecie poziom cholesterolu jest poprawny, czy może zbyt wysoki. Nie należy całkowicie eliminować go z diety, ale jeśli dojdziemy do wniosku, że nasza dieta jest bogata w produkty o wysokiej zawartości cholesterolu należy dokonać modyfikacji jadłospisu, a nawet udać się do specjalisty, który doradzi co warto pozostawić w naszej diecie, a z czym czas się pożegnać.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!