Papryka zaliczana jest do warzyw uniwersalnych. Lista potraw jakie można przyrządzić z jej dodatkiem jest niesamowicie długa. Pochodzi z regionów Boliwii, Brazylii i Peru, gdzie uprawiano ją już około 2500 lat p. n. e. Papryka przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej razem z Krzysztofem Kolumbem, najprawdopodobniej pod koniec XV wieku. Na początku uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku i była początkowo postrzegana tylko i wyłącznie jako roślina przyprawowa oraz lecznicza.
Papryka zawiera rozmaite olejki eteryczne, które nadają jej bardzo charakterystyczny smak i aromat. Oprócz tego stanowi bardzo dobre źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, C. Stanowi też genialne źródło pierwiastków takich jak potas, wapń, magnez i żelazo. Odmiany czerwone są bardziej bogate w cenne barwniki, a w tym w likopen. Zadziwiające jest to, że papryka może mieć wpływ na nasze samopoczucie – działa delikatnie rozrzedzająco na krew, co wpływa korzystnie na ból głowy, a także ułatwia koncentrację. W składzie surowca obecny jest także związek przypominający kortyzol, który może niwelować zakwasy w mięśniach oraz działać lekko przeciwzapalnie. Regularne spożywanie papryki może mieć pozytywny wpływ na kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci. Może także korzystnie wpływać na wzrok, wzmacniać naczynia krwionośne. Oprócz tego może przyczyniać się do regulowania ciśnienia krwi, a także poprawia odporność naszego organizmu. Papryka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, ma także wpływ na przyspieszanie motoryki jelit, wspomaga trawienie. Zawarte w niej antyoksydanty stanowią naturalny system obronny, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.