Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3335
referer -
uri - /aktualnosci/3335-papryka-kopalnia-zdrowia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Papryka - kopalnia zdrowia

Utworzono: środa, 08, sierpień 2018 07:56

papryka copyPapryka zaliczana jest do warzyw uniwersalnych. Lista potraw jakie można przyrządzić z jej dodatkiem jest niesamowicie długa. Pochodzi z regionów Boliwii, Brazylii i Peru, gdzie uprawiano ją już około 2500 lat p. n. e. Papryka przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej razem z Krzysztofem Kolumbem, najprawdopodobniej pod koniec XV wieku. Na początku uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku i była początkowo postrzegana tylko i wyłącznie jako roślina przyprawowa oraz lecznicza.

Papryka zawiera rozmaite olejki eteryczne, które nadają jej bardzo charakterystyczny smak i aromat. Oprócz tego stanowi bardzo dobre źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, C. Stanowi też genialne źródło pierwiastków takich jak potas, wapń, magnez i żelazo. Odmiany czerwone są bardziej bogate w cenne barwniki, a w tym w likopen. Zadziwiające jest to, że papryka może mieć wpływ na nasze samopoczucie – działa delikatnie rozrzedzająco na krew, co wpływa korzystnie na ból głowy, a także ułatwia koncentrację. W składzie surowca obecny jest także związek przypominający kortyzol, który może niwelować zakwasy w mięśniach oraz działać lekko przeciwzapalnie. Regularne spożywanie papryki może mieć pozytywny wpływ na kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci. Może także korzystnie wpływać na wzrok, wzmacniać naczynia krwionośne. Oprócz tego może przyczyniać się do regulowania ciśnienia krwi, a także poprawia odporność naszego organizmu. Papryka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, ma także wpływ na przyspieszanie motoryki jelit, wspomaga trawienie. Zawarte w niej antyoksydanty stanowią naturalny system obronny, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!