Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3327
referer -
uri - /aktualnosci/3327-dlaczego-kasza-gryczana
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Dlaczego kasza gryczana?

Utworzono: środa, 18, lipiec 2018 08:27

kasza gryczanaKasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż, wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Gryka jest rośliną niewysoką, osiągająca maksymalnie 60 cm wysokości, o kwiatach w kolorach od bieli po róż. Możemy ją dostrzec na polach Lubelszczyzny, gdzie jest najczęściej uprawiana.

Osoby odżywiające się w sposób zdrowy, posiadające zbilansowane diety na pewno często sięgają po ów surowiec ze względu na jego właściwości odżywcze. Jest świetnym źródłem białka, jego zawartość waha się w przedziale 10-16% - im cieplejszy klimat tym jest go więcej. Jest zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż to które pochodzi ze zbóż, jest bogate w cenne aminokwasy – lizynę i tryptofan. Kasza gryczana zawiera bardzo dużo błonnika – około 6 g na 100 g produktu, a to daje wartość dwa razy większą niż w ryżu czy makaronie. Zawiera bardzo dużo potasu, dlatego też jest wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie z powodu swoich „zdolności” do obniżania ciśnienie krwi. Oprócz tego jest bogata w witaminy takie jak B1, B2, B6, PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk. Zawiera dużo witaminy E, która jest przeciwutleniaczem, dużo kwasu foliowego oraz żelaza dlatego też pomaga w niedokrwistości, jest więc wskazana dla osób z anemią lub kobiet mających obfite miesiączki. Surowiec ten nie zawiera glutenu – może być więc spożywana przez osoby cierpiące na celiakię oraz z problemami jelitowymi.

Kasza gryczana jest zaliczana do surowców nieprzetworzonych ponieważ zastosowane procesy w celu zebrania jej ograniczają się tylko do zbioru i oczyszczenia z części niejadalnych. Nie znajdziemy więc w niej żadnych sztucznych substancji konserwujących czy polepszających smak. Jest to produkt łatwy w przechowywaniu, z powodu niskiej zawartości wody ma dosyć długi okres przydatność do spożycia – wystarczy umieścić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!