Kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż, wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Gryka jest rośliną niewysoką, osiągająca maksymalnie 60 cm wysokości, o kwiatach w kolorach od bieli po róż. Możemy ją dostrzec na polach Lubelszczyzny, gdzie jest najczęściej uprawiana.
Osoby odżywiające się w sposób zdrowy, posiadające zbilansowane diety na pewno często sięgają po ów surowiec ze względu na jego właściwości odżywcze. Jest świetnym źródłem białka, jego zawartość waha się w przedziale 10-16% - im cieplejszy klimat tym jest go więcej. Jest zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż to które pochodzi ze zbóż, jest bogate w cenne aminokwasy – lizynę i tryptofan. Kasza gryczana zawiera bardzo dużo błonnika – około 6 g na 100 g produktu, a to daje wartość dwa razy większą niż w ryżu czy makaronie. Zawiera bardzo dużo potasu, dlatego też jest wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie z powodu swoich „zdolności” do obniżania ciśnienie krwi. Oprócz tego jest bogata w witaminy takie jak B1, B2, B6, PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk. Zawiera dużo witaminy E, która jest przeciwutleniaczem, dużo kwasu foliowego oraz żelaza dlatego też pomaga w niedokrwistości, jest więc wskazana dla osób z anemią lub kobiet mających obfite miesiączki. Surowiec ten nie zawiera glutenu – może być więc spożywana przez osoby cierpiące na celiakię oraz z problemami jelitowymi.
Kasza gryczana jest zaliczana do surowców nieprzetworzonych ponieważ zastosowane procesy w celu zebrania jej ograniczają się tylko do zbioru i oczyszczenia z części niejadalnych. Nie znajdziemy więc w niej żadnych sztucznych substancji konserwujących czy polepszających smak. Jest to produkt łatwy w przechowywaniu, z powodu niskiej zawartości wody ma dosyć długi okres przydatność do spożycia – wystarczy umieścić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku.