Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3325
referer -
uri - /aktualnosci/3325-czy-warto-siegac-po-mleko-kozie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Czy warto sięgać po mleko kozie?

Utworzono: piątek, 13, lipiec 2018 08:55

mleko kozieMleko jest naturalnym produktem wszystkich ssaków, zawiera wszelkie składniki które są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Dlatego też zostało ono przez człowieka włączone do stałej diety już około 10 tysięcy lat p.n.e. Nastąpiło to w momencie udomowienia kóz jako pierwszego zwierzęcia gospodarskiego o użytkowości mlecznej. Obecnie ludzie pozyskują mleko od wielu różnych gatunków: krów, kóz, bawołów, owiec, klaczy i oślic. 

Zdecydowanie mleko krowie cieszy się największym spożyciem, ale na rynku obecnych jest też wiele jego zamienników – mleko kozie lub wszelkie napoje roślinne mlekopodobne, takie jak sojowe, ryżowe czy migdałowe. Mleko kozie wzbudza różne odczucia. Jedni uważają je za eliksir zdrowia, a inni absolutnie go nie tolerują chociażby ze względu na jego specyficzny zapach. Nie da się jednak ukryć, że mleko kozie to godny konkurent dla mleka krowiego chociażby ze względu na fakt, że w swojej strukturze mleko kozie najbardziej przypomina mleko z kobiecej piersi.

Mleko kozie cechuje brak laktozy i kazeiny, które są obecne w mleku krowim i stanowią często przyczynę alergii pokarmowych. Jest zdecydowanie lepiej i szybciej przez nas trawione niż mleko krowie. Oprócz tego mleko kozie zawiera więcej wapnia, fosforu i magnezu oraz kwasu linolowego niż mleko krowie. Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu i około 27% więcej selenu niż jego przeciwnik. Mleko kozie jest bogate w kwas foliowy, zawiera także oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Mleko kozie pite regularnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów. Cechuje je większa gęstość i ma większą wartość odżywczą niż mleko krowie. Oprócz tego dostarcza nam aminokwasów egzogennych (czyli takich które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem), między innymi istotnej dla zdrowia tauryny stymulującej prace układu nerwowego.

Stosowanie mleka koziego ma wiele plusów, ale ma też swoje minusy. Mimo, że jest to substancja bardzo zbliżona do mleka matki nie należy podawać go noworodkom. Mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, które mogą za bardzo obciążać nerki dziecka. Mleko to jest uznawane za produkt hipoalergiczny, aczkolwiek w swoim składzie zawiera ono antygeny które są bardzo podobne do tych zawartych w mleku krowim. Po chwilowym złagodzeniu objawów alergii z biegiem czasu może dojść do powstania alergii krzyżowej i nawrotu objawów.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!