Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3322
referer -
uri - /aktualnosci/3322-jedzmy-pomidory
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jedzmy pomidory!

Utworzono: piątek, 06, lipiec 2018 08:21

jedzmy pomidoryPomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.

Dzisiaj pomidory są jedną z roślin, które zajmują czołowe miejsca w zbiorach na terenie Unii Europejskiej, a Polska jest jednym z głównych eksporterów tego surowca na świecie.

Pomidory w swoim składzie posiadają bardzo cenne dla nas witaminy wśród których znajdziemy witaminę C, która wpływa na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz nasz układ odpornościowy. Zawierają także witaminę E oraz beta-karoten, które zaliczamy do grupy silnych antyoksydantów. Są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników i nadają skórze młody i zdrowy wygląd. Ponadto witamina E wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni przed miażdżycą. W pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na metabolizm cukru i odkładanie się cholesterolu we krwi zmniejszając ilość tzw. “złego” cholesterolu (LDL) a podnosząc ilość tzw. “dobrego” cholesterolu (HDL). W pomidorach występuje również witamina K, która zwiększa krzepliwość krwi.

W pomidorach znajdziemy także likopen, który zapobiega zawałom serca oraz miażdżycy. Wykazuje także działanie antynowotworowe i może chronić nas przed nowotworami np. szyjki macicy lub płuc. Pomidory zawierają także cholinę odpowiedzialną w organizmie za poprawienie koncentracji i procesu nauki. Dodatkowo odpowiada za proces wchłaniania tłuszczu i obniża stany zapalne w organizmie. 

Oprócz tego w pomidorze zawarte są także cenne pierwiastki takie jak:

  • potas, który działa moczopędnie dzięki czemu obniża ciśnienie krwi;
  • wapń, który wpływa na stan naszych kości;
  • magnez, który chroni przed nieprawidłowościami w pracy naszego serca;
  • kobalt, który bierze udział we wspomaganiu tworzenia hemoglobiny oraz
  • żelazo, które chroni nas przed miażdżycą.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!