Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3303
referer -
uri - /aktualnosci/3303-egzotyczny-skarb-czyli-zalety-spozywania-mango
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Egzotyczny skarb, czyli zalety jedzenia mango

Utworzono: środa, 23, maj 2018 07:48

mangoMango, pochodzące z Indii, zaliczane jest do grupy owoców egzotycznych, które docenione pod kątem wartości odżywczych i właściwości zostało około 4 tysiące lat temu. Do Europy dotarło w XVI wieku w czasie wielkich odkryć geograficznych, a dopiero niedawno na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoc ten może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Mango nazywane jest potocznie „owocem młodości” ze względu na jego właściwości przeciwutleniające. Wynika to z zawartości związków beta-karotenu, który chroni nas przed działaniem promieni UV. Jest bardzo dobrym źródłem witamin C i B, które wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Witamina C ponadto przyczynia się do ułatwiania przyswajania żelaza z produktów pochodzenia roślinnego. Witamina A i E jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji wzroku oraz skóry. Oprócz tego mango jest bogate w potas, który może przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi. Owoc ten jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który może wspomagać obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mango zawiera bardzo dużą ilość cukrów dlatego nie jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę. Obecne w owocach enzymy wspomagają proces trawienia białek.

Należy zwracać uwagę na to w jakich warunkach przechowywany jest dany produkt. Jeśli chodzi o owoce mango powinniśmy przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. W postaci pulpy możemy go przechowywać nawet do roku, a w formie świeżej – od 8 do 10 dni w lodówce. Owoc ten może być stosowany w kuchni w bardzo różnorodny sposób - może być spożywany na surowo lub w postaci galaretek, budyniu czy innych deserów. Z mango możemy także wykonać wszelkiego rodzaju koktajle czy soki.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!