Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3298
referer -
uri - /aktualnosci/3298-co-kryje-w-sobie-batat
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Co kryje w sobie batat?

Utworzono: piątek, 11, maj 2018 08:04

batatyBataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, stają się w polskiej kuchni coraz częściej używane i bardziej doceniane – mimo to jemy je o wiele rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jeśli chodzi o wygląd to są to pomarańczowe bulwy o charakterystycznym stożkowym kształcie, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy trafiły prawdopodobnie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba w 1492 roku!

Wyróżniane są dwie odmiany batatów – słodka i gorzka. Nie jest ciężko zorientować się, która z nich jest zdecydowanie bardziej smaczna. Odmiana gorzka ze względu na zawarte w sobie substancje jest dla nas trująca. Ogólnie istnieje około 400 odmian batatów o najróżniejszym kolorze skórki – od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, aż do białego. Miąższ również może mieć różne odcienie w zależności od odmiany – żółtą, pomarańczową lub białą.

W zależności od odmiany bataty cechuje zawartość różnorodnych substancji. Odmiana czerwona jest genialnym źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca oraz niektórych nowotworów. Odmiany o miąższu w kolorze żółtym są przepełnione karotenoidami, a także zawierają luteinę, która ma korzystny wpływ na kondycję naszego wzroku. Fioletowa odmiana batatów jest bogata w antocyjany – bardzo silne przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za hamowanie działania wolnych rodników w naszym organizmie.

Oprócz tego bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B - zwłaszcza witaminę B6, kwas foliowy i witaminę E. Zawierają więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki, natomiast z drugiej strony w porównaniu do ziemniaków zawierają mniej witaminy C. Słodkie ziemniaki są także bogate w błonnik i węglowodany złożone; zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych dlatego mogą być stosowane w diecie osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Są też dobrą alternatywą dla osób chorujących na cukrzycę ze względu na swój indeks glikemiczny.

Rzadko zdarza się tak zdrowy, a zarazem tak smaczny surowiec, który może być wykorzystywany w najróżniejszy sposób w kuchni – od dań wytrawnych, po słodkie ciasta.ogą stanowić składnik zup, sałatek, czy „wege burgerów”. Można z nich zrobić również przepyszne frytki!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!