Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3294
referer -
uri - /aktualnosci/3294-lody-na-3-rozne-sposoby
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Lody na 3 różne sposoby!

Utworzono: poniedziałek, 14, maj 2018 08:15

lodyWiosna już w pełni, temperatura poszybowała w górę, dlatego wybierając coś słodkiego często decydujemy się na chłodne lody – włoskie, sorbety, tradycyjne na śmietance, o różnych smakach. O ile w tradycyjnych lodach często jest tylko śmietanka, owoce i trochę cukru, tak w kupnych często możemy spotkać ogromne ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz olejów roślinnych. Jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, jednocześnie zdrowszego z mniejszą zawartością cukru oraz kalorii, poniżej przedstawiamy trzy alternatywne sposoby przygotowania domowych lodów!

Domowy sorbet

Najprostszy deser mrożony do zrobienia? Oczywiście sorbet! Wystarczy zmiksować ulubione owoce z dodatkiem wody, włożyć do zamrażarki i gdy tylko najdzie nas ochota na zjedzenie czegoś zimnego i słodkiego – wystarczy wyjąć i zacząć delektować się nim bez wyrzutów sumienia.

Jednoskładnikowe lody

Hitem internetu są ostatnio lody powstające z jednego składnika – największą furorę robią lody z banana. Wystarczy obrać dojrzałego banana, pokroić w plasterki, zamrozić w hermetycznym opakowaniu i po wyjęciu zmiksować je w robocie kuchennym lub wykorzystując do tego blender. Będą one wyjątkowo kremowe i słodkie. Po przygotowaniu można dodać do nich cynamon lub orzechy, które zdecydowanie podkreślą smak lodów.

„Śnieżne stożki”

Jednym z dostępnych deserów lodowych jest pokruszony lód z dodatkiem syropów owocowych. Niestety, często jest to tylko cukier, ze znikomym dodatkiem barwników oraz aromatów. Jednak istnieje prosty sposób na przygotowanie go! Wystarczy zblendować owoce (np. maliny lub borówki), dodać lód, wymieszać wszystko jeszcze raz i oto mamy zdrowszą propozycję deseru.

Przygotowanie powyższych propozycji nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dlatego warto spróbować przygotować domowe, zdrowsze lody, które mogą być świetną alternatywą dla lodów dostępnych w sklepach.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!