Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3293
referer -
uri - /aktualnosci/3293-co-jesc-gdy-doskwiera-alergia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Co jeść gdy doskwiera alergia?

Utworzono: poniedziałek, 30, kwiecień 2018 08:05

pachnotkaWiosna i lato to czas wyjątkowo trudny dla osób uczulonych na pylące kwiaty i drzewa. Alergia to stan patologicznej odpowiedzi układu odpornościowego na substancje, które normalnie nie stanowią zagrożenia. Najczęściej objawia się katarem, łzawieniem i świądem. Sposobów na złagodzenie objawów jest coraz więcej, większość z nich opiera się na przyjmowaniu leków, na przykład hamujących katar lub łzawienie, w różnej postaci i z różną częstotliwością. Alergicy mogą się także wspomagać bardziej naturalnymi sposobami, na przykład poprzez dobór odpowiednich produktów spożywczych.

Jednym z ważnych pod tym kątem związków jest kwercetyna, zawarta między innymi w cebuli, szczawiu, szczypiorku, aronii i świeżych ziołach, takich jak kolendra i lubczyk. Jest to związek z grupy flawonoidów roślinnych, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące. Hamuje wydzielanie histaminy, co osłabia reakcję alergiczną. Dzięki tym właściwościom kwercetyna jest częstym składnikiem leków antyhistaminowych, razem z solami wapnia, których niedobór w diecie jest skorelowany z częstotliwością występowania wziewnych alergii. Alergicy powinni także zadbać, aby proporcja kwasów omega-3 do omega-6 w diecie wynosiła około 1:3. Można to osiągnąć na przykład włączając do diety tłuste ryby morskie, len złocisty lub nasiona chia.

Rośliną, na którą powinny zwrócić uwagę osoby borykające się z alergią, jest pachnotka. Można stosować ją w formie listków, naparu lub oleju, bogatego w kwasy omega-3 i związki polifenolowe. Dobrym rozwiązaniem będzie włączenie do diety czarnuszki oraz pokrzywy, która zawiera w swoich liściach duże ilości kwercetyny.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!