Wiosna i lato to czas wyjątkowo trudny dla osób uczulonych na pylące kwiaty i drzewa. Alergia to stan patologicznej odpowiedzi układu odpornościowego na substancje, które normalnie nie stanowią zagrożenia. Najczęściej objawia się katarem, łzawieniem i świądem. Sposobów na złagodzenie objawów jest coraz więcej, większość z nich opiera się na przyjmowaniu leków, na przykład hamujących katar lub łzawienie, w różnej postaci i z różną częstotliwością. Alergicy mogą się także wspomagać bardziej naturalnymi sposobami, na przykład poprzez dobór odpowiednich produktów spożywczych.
Jednym z ważnych pod tym kątem związków jest kwercetyna, zawarta między innymi w cebuli, szczawiu, szczypiorku, aronii i świeżych ziołach, takich jak kolendra i lubczyk. Jest to związek z grupy flawonoidów roślinnych, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące. Hamuje wydzielanie histaminy, co osłabia reakcję alergiczną. Dzięki tym właściwościom kwercetyna jest częstym składnikiem leków antyhistaminowych, razem z solami wapnia, których niedobór w diecie jest skorelowany z częstotliwością występowania wziewnych alergii. Alergicy powinni także zadbać, aby proporcja kwasów omega-3 do omega-6 w diecie wynosiła około 1:3. Można to osiągnąć na przykład włączając do diety tłuste ryby morskie, len złocisty lub nasiona chia.
Rośliną, na którą powinny zwrócić uwagę osoby borykające się z alergią, jest pachnotka. Można stosować ją w formie listków, naparu lub oleju, bogatego w kwasy omega-3 i związki polifenolowe. Dobrym rozwiązaniem będzie włączenie do diety czarnuszki oraz pokrzywy, która zawiera w swoich liściach duże ilości kwercetyny.