Jak grillować zdrowo?
Utworzono: piątek, 27, kwiecień 2018 08:51
Grillowanie jest jedną z metod obróbki termicznej żywności, która wzmacnia smak wszystkich produktów. Jednak w jaki sposób należy to robić?
Aby zacząć bezpiecznie i zdrowo grillować, należy przede wszystkim odpowiednio przygotować się do grillowania. Grill powinien zostać dokładnie wyczyszczony, wykorzystując na przykład szczoteczkę, płyn oraz ciepłą wodę. Następnie należy powoli rozpalać grilla, aby wyeliminować potencjalne problemy wynikające z obecności bakterii patogennych.
Przygotowując potrawy na grilla powinniśmy korzystać z naczyń oraz przyborów kuchennych przeznaczonych oddzielnie dla produktów surowych i dla produktów już poddanych obróbce termicznej. Styczność produktów gotowanych z produktami surowymi może skutkować tym, że potrawa gotowa zostanie zarażona bakteriami patogennymi. Wyjątkową uwagę należy zwrócić na pędzel do nakładania marynaty na mięso, które już leży na grillu – może dojść do posmarowania gotowego mięsa pędzlem, który chwilę wcześniej miał styczność z surowym mięsem. Dodatkowo warto wspomnieć, że jedną z rzeczy, która ułatwia grillowanie jest termometr spożywczy – pozwala sprawdzić, czy temperatura wewnątrz produktu jest odpowiednia.
Przygotowując potrawy na grilla należy wybierać nie tylko tradycyjne potrawy takie jak karkówka, kiełbasa czy skrzydełka z kurczaka, ale warto dodać do menu warzywa oraz owoce, które powinny stanowić podstawę naszej diety.
Warzywa można wykorzystać na wiele sposobów: warzywa korzeniowe (takie jak seler, marchew, pietruszka czy też burak), możemy pokroić w słupki i po grillowaniu uzyskać pyszne, sycące frytki. Na grillu sprawdzi się również kolba kukurydzy oraz pieczarki, papryka i cukinia, które po takiej obróbce termicznej zyskują głębszy smak i aromat. Z kolei grillowane owoce, takie jak brzoskwinia, ananas czy też banan mogą stanowić słodki, zdrowy deser.
Więcej inspiracji znajdziesz tutaj -> PRZEPISY NA GRILLA
Źródło: www.eatright.org