Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3291
referer -
uri - /aktualnosci/3291-rozmaryn-wlasciwosci-i-zastosowanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Rozmaryn - właściwości i zastosowanie

Utworzono: środa, 25, kwiecień 2018 08:26

rozmarynRozmaryn (łac. rosmarinus) to krzew o sztywnych listkach z rodziny jasnotowatych. Pięknie pachnie i wygląda, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Ale rozmaryn to nie tylko doskonały dodatek kulinarny. Charakteryzuje się wieloma działąniami prozdrowotnymi:

  • Pobudza krążenie, a więc ma działanie lekko pobudzające.
  • Pobudza apetyt poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych. 
  • Jest bogaty w przeciwutleniacze, a więc ma działanie antyoksydacyjnie. Oznacza to, że pomaga zapobiegać niektórym chorobom, na przykład nowotworom, a także schorzeniom układu sercowo-naczyniowego.
  • Ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne, dlatego warto pamiętać o nim podczas przeziębienia lub grypy. Świetnie się wtedy sprawdzi w formie naparu. 
  • Wspomaga trawienie poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych i żółci, dlatego dobrym pomysłem jest picie naparu z rozmarynu po ciężkostrawnych posiłkach. 

Przykłady zastosowania rozmarynu w kuchni:

  • składnik marynaty do kurczaka i ryb
  • dodatek do ciasta chlebowego
  • marynata do pieczonych warzyw (marchwi, pietruszki, ziemniaków)
  • podstawa pesto (do świeżego rozmarynu wystarczy dodać pistacje i oliwę z oliwek

Rozmaryn można stosować w wielu daniach i na wiele sposobów. Można nim aromatyzować oliwę, dodać do lemoniady lub tart owocowych, a także wiele, wiele innych. 

Uprawa rozmarynu w domu jest bardzo prosta, ponieważ nie wymaga on częstego podlewania. Wręcz przeciwnie! Może ucierpieć od nadmiaru wody. Mała ilość raz na kilka dni w zupełności wystarczy.

Ciekawostka: jeżeli chcemy zachować rozmaryn na później, można go zamrozić - zachowa swój kolor i smak. Wystarczy tylko wcześniej drobno go posiekać.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!