Rozmaryn (łac. rosmarinus) to krzew o sztywnych listkach z rodziny jasnotowatych. Pięknie pachnie i wygląda, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Ale rozmaryn to nie tylko doskonały dodatek kulinarny. Charakteryzuje się wieloma działąniami prozdrowotnymi:
Pobudza krążenie, a więc ma działanie lekko pobudzające.
Pobudza apetyt poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych.
Jest bogaty w przeciwutleniacze, a więc ma działanie antyoksydacyjnie. Oznacza to, że pomaga zapobiegać niektórym chorobom, na przykład nowotworom, a także schorzeniom układu sercowo-naczyniowego.
Ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne, dlatego warto pamiętać o nim podczas przeziębienia lub grypy. Świetnie się wtedy sprawdzi w formie naparu.
Wspomaga trawienie poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych i żółci, dlatego dobrym pomysłem jest picie naparu z rozmarynu po ciężkostrawnych posiłkach.
Przykłady zastosowania rozmarynu w kuchni:
składnik marynaty do kurczaka i ryb
dodatek do ciasta chlebowego
marynata do pieczonych warzyw (marchwi, pietruszki, ziemniaków)
podstawa pesto (do świeżego rozmarynu wystarczy dodać pistacje i oliwę z oliwek
Rozmaryn można stosować w wielu daniach i na wiele sposobów. Można nim aromatyzować oliwę, dodać do lemoniady lub tart owocowych, a także wiele, wiele innych.
Uprawa rozmarynu w domu jest bardzo prosta, ponieważ nie wymaga on częstego podlewania. Wręcz przeciwnie! Może ucierpieć od nadmiaru wody. Mała ilość raz na kilka dni w zupełności wystarczy.
Ciekawostka: jeżeli chcemy zachować rozmaryn na później, można go zamrozić - zachowa swój kolor i smak. Wystarczy tylko wcześniej drobno go posiekać.