Komosa ryżowa, inaczej quinoa, często porównywana jest do zboża, ponieważ wytwarza nasiona bogate w skrobię. Wymieniana jest także wśród produktów super-food, czyli produktów o bardzo dużych wartościach odżywczych.
Komosa ryżowa cechuje się dobrym stosunkiem tłuszczy do białek i węglowodanów, zawiera duże ilości błonnika, białka, witamin i minerałów. Można w niej także znaleźć substancje bioaktywne z grupy flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Odróżnia to komosę od zbóż tradycyjnych, które flawonoidów nie zawierają w ogóle.
100 gramów komosy może zaspokoić w dużym stopniu zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały. Przykładowo taka ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 90%, na magnez i fosfor w 50%, a na witaminę E w 25%. Ponadto wapń z komosy jest lepiej przyswajalny niż z mleka - dzięki temu może stanowić dobre rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy.
Białko komosy posiada idealnie zrównoważony skład aminokwasowy i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, co jest wśród roślin rzadko spotykane.
Śmiało można powiedzieć, że quinoa, dzięki obecności w niej substancji bioaktywnych, wpływa korzystnie na organizm człowieka. Flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, wykazują też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Wysoka zawartość błonnika powoduje, że komosa może być ważnym elementem diety odchudzającej. Błonnik obniża też poziom cukru we krwi, a więc quinoa może być spożywana przez cukrzyków.