Dieta low-carb. Pomoc w odchudzaniu
Utworzono: poniedziałek, 16, kwiecień 2018 08:02
Dieta low-carb polega na ograniczeniu przyjmowania węglowodanów, znajdujących się między innymi w cukrze, makaronach i chlebie. Jest za to bogata w białko, tłuszcze i warzywa. Badania wskazują, że taka dieta pomaga zrzucić zbędne kilogramy i jest dobra dla naszego zdrowia.
Zazwyczaj przyjmowane węglowodany nie powinny przekraczać 50 gramów dziennie. Spożywane w trakcie produkty powinny być dostosowane do naszej sylwetki, zdrowia i aktywności fizycznej- osoby, które nie stosują tej diety w celu odchudzania, mogą włączyć w niewielkiej ilości produkty zawierające dużo węglowodanów.
Do produktów, których podczas stosowania takiej diety nie powinno się spożywać należą produkty mocno przetworzone, tłuszcze trans, cukier, a także produkty dietetyczne. Wskazane są natomiast między innymi ryby, mięso, jajka, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe, ser żółty, a do picia woda, kawa i herbata.
Przykładowe posiłki:
- omlet z samych jajek z warzywami
- sałatka warzywna z kurczakiem i oliwą z oliwek
- łosoś z masłem i warzywami
- jajecznica na maśle z boczkiem i warzywami
- pieczone udka kurczaka z sałatką warzywną
- smoothie z mleka kokosowego, jagód i orzechów
Pomiędzy posiłkami przekąską mogą być warzywa, jogurt (bez cukru) lub orzechy.
Na początku dieta low-carb może stanowić duże wyzwanie. Można ją sobie ułatwić pozbywając się z kuchni soków, cukierków, chipsów, płatków, lodów i wszystkich innych produktów utrudniających wytrwanie przy postanowieniu.
Powyższe wskazówki powinno się traktować jako ogólny schemat, który można udoskonalać biorąc pod uwagę własne zdrowie, wagę, styl życia i cel, w jakim stosowana jest dieta.
Źródło: www.authoritynutrition.com