Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3278
referer -
uri - /aktualnosci/3278-kilka-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Kilka powodów, dla których warto jeść jajka

Utworzono: środa, 28, marzec 2018 08:06

dobre jajoW większości gospodarstw domowych jajka są produktem obecnym zawsze w domowej lodówce. Zdecydowanie spożycie jaj kurzych dominuje tu nad spożyciem jaj przepiórczych, kaczych czy perliczych. Konsumenci wybierając jajka kierują się następującymi cechami jakościowymi: świeżość, barwa żółtka, barwa i wytrzymałość skorupy, smak jaj, rodzaj stosowanej paszy w żywieniu, czystość jaj oraz ich pochodzenie. Determinantem popytu na jajka jest również ich cena, opakowanie, a także ich masa.

Jakość ogólna i wartość odżywcza jaj zależna jest od ich pochodzenia, na które składa się gatunek, rasa, ród i odmiana. Zależy także od wieku zwierzęcia i sposobu ich żywienia, a także od czynników środowiskowych. Jajko jako produkt zwierzęcy dostarcza do naszego organizmu przede wszystkim białka, które stanowi około 12,5% ich części jadalnej. Istotne jest, iż białko jaja kurzego ma najwyższą wartość biologiczną pośród wszystkich produktów, ponieważ zawiera aminokwasy w ilości takiej, która wręcz idealnie uzupełnia zapotrzebowanie organizmu ludzkiego, głównie do budowy masy mięśniowej.

Żółtko zawiera tłuszcz, którego średnia wartość wynosi około 10,7%. o wysokim stopniu strawności. Zawiera także znaczne ilości cholesterolu. Do lipidów zawartych w jajach zaliczamy również glicerydy kwasu oleinowego i palmitynowego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy. Zawartość witamin w jajach nie jest jednakowa, a zależy ona od składu paszy i pory roku. Żółtka jajek są bardzo dobrym źródłem witamin A, D, E i K – czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, głównie witaminę B2. Jajka zawierają również znaczne ilości żelaza i fosforu oraz dostarczają pewnych ilości potasu, wapnia, magnezu, a także pierwiastków śladowych: miedzi, cynku, manganu i jodu.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!