Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3273
referer -
uri - /aktualnosci/3273-zarodki-pszenne-dlaczego-warto-wlaczyc-je-do-diety
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Zarodki pszenne-dlaczego warto włączyć je do diety?

Utworzono: poniedziałek, 19, marzec 2018 06:59

zarodki pszenneZarodki to, najprościej mówiąc, część ziarna, z której wyrasta roślina. Zawiera więc wszystkie składniki, których potrzebuje ona w pierwszych etapach wzrostu. Otrzymuje się je podczas produkcji mąki, kiedy od ziaren oddzielane są otręby i zarodki. Dzięki temu mąka po zmieleniu jest taka lekka.

Dlaczego warto włączyć je do diety?

  1. Zarodki zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, takich jak: witamina E (tak zwana witamina młodości), B2 (podnosząca odporność), B3 (wspomagająca prawidłową pracę mózgu), a ponadto wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, miedz, selen i kwas foliowy. Wymienione składniki odżywcze znajdujące sie w zarodkach kilkakrotnie przewyższają ilość znajdującą sie w białej mące. W efekcie są dobrym rozwiązaniem także dla osób stosujących diety niskokaloryczne lub eliminacyjne, ponieważ pomagają zapobiegać niedoborom witamin i minerałów.
  2. Nie zawierają glutenu, co czyni je dostępnymi dla osób na dietach bezglutenowych, oraz są lekkostrawne, przez co mogą być spożywane przez osoby z problemami układu trawiennego.
  3. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy uwzględniać w codziennej diecie.
  4. Bardzo łatwo włączyć je do codziennej diety, ponieważ nie zmieniają smaku potraw. Można je więc bez obaw dodawać do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych, twarożków. Można też posypać nimi kanapkę albo dodać do ciasta na naleśniki lub racuchy.

Dorośli powinni jeść przynajmniej jedną łyżkę zarodków dziennie.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!