Zarodki pszenne-dlaczego warto włączyć je do diety?
Utworzono: poniedziałek, 19, marzec 2018 06:59
Zarodki to, najprościej mówiąc, część ziarna, z której wyrasta roślina. Zawiera więc wszystkie składniki, których potrzebuje ona w pierwszych etapach wzrostu. Otrzymuje się je podczas produkcji mąki, kiedy od ziaren oddzielane są otręby i zarodki. Dzięki temu mąka po zmieleniu jest taka lekka.
Dlaczego warto włączyć je do diety?
Zarodki zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, takich jak: witamina E (tak zwana witamina młodości), B2 (podnosząca odporność), B3 (wspomagająca prawidłową pracę mózgu), a ponadto wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, miedz, selen i kwas foliowy. Wymienione składniki odżywcze znajdujące sie w zarodkach kilkakrotnie przewyższają ilość znajdującą sie w białej mące. W efekcie są dobrym rozwiązaniem także dla osób stosujących diety niskokaloryczne lub eliminacyjne, ponieważ pomagają zapobiegać niedoborom witamin i minerałów.
Nie zawierają glutenu, co czyni je dostępnymi dla osób na dietach bezglutenowych, oraz są lekkostrawne, przez co mogą być spożywane przez osoby z problemami układu trawiennego.
Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy uwzględniać w codziennej diecie.
Bardzo łatwo włączyć je do codziennej diety, ponieważ nie zmieniają smaku potraw. Można je więc bez obaw dodawać do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych, twarożków. Można też posypać nimi kanapkę albo dodać do ciasta na naleśniki lub racuchy.
Dorośli powinni jeść przynajmniej jedną łyżkę zarodków dziennie.