Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa – te dwa pojęcia bardzo często są używane zamiennie, co jest błędem. Istnieje między nimi wiele istotnych różnic. Poniżej omawiamy czym tak naprawdę są obie dolegliwości:
Alergia pokarmowa
Przede wszystkim objawy alergii pokarmowej występują bardzo szybko po zjedzeniu alergenu. Osoba cierpiąca na alergię nie toleruje nawet małych ilości uczulającego jedzenia – już niewielka ilość może wywołać poważne objawy.
W przypadku alergii, białko będące alergenem, zawarte w jedzeniu, powoduje reakcję alergiczną, czyli odpowiedź układu immunologicznego. Większość ludzi może przyjmować dany alergen bez niekorzystnych skutków, ale u niektórych wywołuje on ostrą reakcję układu immunologicznego.
Objawy alergii różnią się od objawów nietolerancji pokarmowej. Należą do nich między innymi wysypka i swędzenie skóry. Mogą pojawić się także problemy z oddychaniem (duszności), biegunka i wymioty.
Nietolerancja pokarmowa
Jedną z najbardziej widocznych różnic pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową jest to, że w przypadku tego drugiego objawy występują później. Dodatkowo, osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową, mogą zjeść niewielką ilość danego produktu bez niekorzystnych objawów.
Nietolerancja pokarmowa zazwyczaj oznacza, że dana osoba cierpi na deficyt enzymów. Powoduje to, że organizm nie może prawidłowo trawić jedzenia. Rzadziej nietolerancja spowodowana jest obecnością w żywności pewnych związków chemicznych, na przykład dodatków do żywności lub toksyn. Do podstawowych objawów nietolerancji pokarmowej należą wzdęcia, ból brzucha i biegunka.