Nie smaż na oleju kokosowym!
Utworzono: poniedziałek, 19, luty 2018 07:00
Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów w USA i jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Nowy przegląd badań przeprowadzony przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne potwierdza, że zamienienia nasyconych kwasów tłuszczowych na nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływa korzystnie na zredukowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko ataku serca.
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają poziom cholesterolu oraz zwiększają ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Produkty takie jak mięso, smażone potrawy, również produkty cukiernicze zawierają znacząco dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jednym z zaleceń w przypadku chorób naczyniowo-sercowych jest obniżenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zaleca się włączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz warzyw, ryb i pełnoziarnistych zbóż, które korzystnie wpływają na zdrowie naszego serca.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tak jak jest to w przypadku diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH. Obie diety opierają się na warzywach i owocach, nienasyconych olejach roślinnych, orzechach, niskotłuszczowych produktach mlecznych, pełnoziarnistych zbożach oraz rybach i drobiu. Obie diety również zalecają ograniczenie spożywania takich produktów jak czerwone mięso, cukier i sól.
Metaanaliza randomizowanych badań kontrolnych, przeprowadzona przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, wykazała, że ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zmniejszyło ryzyko chorób naczyniowo-sercowych o 1/3. Wynika z tego, że zmiana diety może nawet o 30% zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób, co jest porównywalne z działaniem statyn.
Nienasycone kwasy tłuszczowe możemy znaleźć w oleju lnianym, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek oraz w wielu innych. Warto jednak zaznaczyć, że nasycone kwasy tłuszczowe to nie tylko tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – w ponad 80% są składnikiem oleju kokosowego, który ostatnio jest bardzo popularny i warto sobie uświadomić, że nie jest on dobrym wyborem żywieniowym.
Należy zwrócić uwagę, że zdrowa dieta to nie tylko eliminowanie niektórych składników z diety. Powinniśmy skupić się również na żywności bogatej w składniki odżywcze, które mogą pomóc zmniejszać ryzyko choroby – to nie tylko wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale również orzechy, owoce, warzywa, zboża i ryby.
Źródło: www.healthline.com