Przejście na zdrową dietę nie musi być czymś bardzo trudnym. Czasem wystarczy wprowadzić tylko kilka prostych zmian, które pomogą nam żyć w lepszym zdrowiu. Oto one:
W swoich codziennych wyborach koncentruj się na wyborze takich produktów jak warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste oraz niskotłuszczowe produkty mleczne.
Włączaj do swojej diety takie produkty jak drób, ryby, warzywa strączkowe, jaja oraz orzechy i nasiona.
Upewnij się, że w Twojej diecie ilość soli, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans jest na niskim poziomie.
Dokonując wyboru produktu spożywczego bierz pod uwagę korzyści, jakie płyną z jego spożywania. Wybierając produkty bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne możesz spodziewać się nie tylko lepszego zdrowia, ale również spadku masy ciała oraz lepszego samopoczucia.
Różnorodność produktów gwarantuje nam dostarczenie różnych składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje. Dlatego warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców o różnym zabarwieniu – od zielonego po fioletowy, a jeśli nie zawsze mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców warto skorzystać z mrożonek lub warzyw konserwowanych. W przypadku białka warto zwrócić uwagę na dostarczanie go z różnych źródeł – na przykład włączenie do diety ryb lub warzyw strączkowych. Wybierając produkty zbożowe możesz zdecydować się na kasze, ryż, makaron lub pieczywo.
Wybieraj żywność o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca. Jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest np. olej lniany i ryby, są dobrym wyborem żywieniowym, korzystnie wpływającym na organizm człowieka.