Kasze są to całe lub pokrajane obłuszczone ziarna zbóż, często poddane dodatkowej obróbce hydrotermicznej i polerowaniu powierzchni.
Należą do produktów wysokokalorycznych, w których głównym składnikiem energetycznym są węglowodany złożone w postaci skrobi. Najlepiej preferować w diecie kasze grube- są one najmniej przetworzone i zawierają większą ilość składników odżywczych (białko, witaminy, błonnik, składniki mineralne).
Plusy jedzenia kasz
Kasze są bogate w błonnik, dlatego spożywanie ich (a zwłaszcza kasz grubych) wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, jest pomocne w leczeniu zaparć i profilaktyce nowotworów jelita grubego.
Po spożyciu kaszy gryczanej lub jęczmiennej nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi, a więc mogą być one włączone do diety cukrzyków. Dodatkowo kasze te mogą zmniejszać poziom cholesterolu LDL („złego”) i zwiększać poziom cholesterolu HDL („dobrego”) we krwi. Jest to niezwykle ważne dla prawidłowej pracy serca i zachowania dobrego stanu naczyń krwionośnych.
Składniki mineralne zawarte w kaszach mogą wspomagać pracę układu sercowo-naczyniowego. Większość z nich jest też dobrym źródłem witamin z grupy B.
Niektóre kasze, na przykład gryczana, jaglana lub kukurydziana, nie zawierają glutenu, mogą więc być spożywane przez osoby chore na celiakię.
Kasze są uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Można je wykorzystać w wielu różnych potrawach, zastępując nimi ziemniaki, makaron lub ryż. Nadają się także do deserów, sałatek i przekąsek.