Czy korzyści zdrowotne ze stosowania diety śródziemnomorskiej zależą od sytuacji społeczno-ekonomicznej?
Utworzono: środa, 15, listopad 2017 16:18
W najnowszym badaniu włoskich badaczy, opublikowanym w czasopiśmie International Journal of Epidemiology, dokonano zaskakującego odkrycia. Po przebadaniu ponad 18 tysięcy osób rekrutowanych w ramach badania Moli-sani , zauważono, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych szczególnie wtedy, gdy jest się bogatym lub wykształconym.
Korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej są bardzo dobrze znane, jednak ostatnie badanie przeprowadzone przez włoskich badaczy dostarcza dowodów, że istnieje silny związek pomiędzy wpływem diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego a sytuacją społeczno-ekonomiczną. Porównując przestrzeganie tego wzoru żywieniowego oraz sytuację społeczno-ekonomiczną zauważono, że zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych obserwowane jest tylko u osób, które mają wyższe wykształcenie i/lub większy dochód w gospodarstwie domowym. Nie zaobserwowano rzeczywistych korzyści dla grup o niższym statusie.
Pomimo tego, że korzyści zdrowotne powyższej diety w ogólnej populacji są bardzo dobrze znane, po raz pierwszy zauważono, że sytuacja społeczno-ekonomiczna wpływa na korzyści zdrowotne wynikające z jej przestrzegania. Osoba, która ma niższy dochód, prawdopodobnie nie osiągnie takich rezultatów jak osoba o wyższym dochodzie, pomimo tego, że obie osoby starają się przestrzegać tej samej, zdrowej diety.
Naukowcy poszli dalej i próbowali odkryć, jaki jest możliwy mechanizm leżący u podstaw tych rozbieżności. Dokonano analizy diet osób, wykorzystując wskaźnik jakości diety, w którym oceniano punktowo występowanie w diecie owoców, orzechów, warzyw, roślin strączkowych, ryb, zbóż, tłuszczu, alkoholu, mięsa, produktów mlecznych. Badacze zauważyli, że osoby o wyższym statusie społeczno-ekonomicznym spożywają zdecydowanie więcej warzyw bogatszych w przeciwutleniacze, a także spożywają o wiele bardziej różnorodne warzywa oraz owoce. Dodatkowo zauważono, że osoby te spożywały więcej produktów pełnoziarnistych oraz preferowały inne metody obróbki termicznej. Wyniki te pokazują, że zarówno ilość i częstotliwość spożywanych produktów, jak i ich jakość, ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia.
Badacze uważają, że otrzymane przez nich wyniki pokazują, że dysproporcje społeczno-ekonomiczne odgrywają coraz większą rolę w wielu aspektach życia, w tym zdrowia.
źródło: www.medicalnewstoday.com