O kawie wiele osób wciąż bardzo mało wie. Znajomość podstawowych dwóch podstawowych gatunków jest kluczowa dla wyboru ulubionej kawy. Najbardziej popularne odmiany to arabica i robusta, które różnią się właściwościami, wyglądem i smakiem.
Arabica charakteryzuje się twardymi, podłużnymi ziarnami i daje lekko kwaskowaty napar. Zawartość kofeiny waha się od 1 do 1,7%. Zdecydowana większość dostępnej na rynku kawy to arabica. Jej smak określany jest jako delikatny, często z owocowym posmakiem.
Ziarna robusty są mniejsze, jaśniejsze i bardziej owalne, zawierają natomiast więcej kofeiny- od 2 do 4,5%. Właśnie ze względu na wysoką zawartość kofeiny, smak robusty często określany jest jako przypalony lub gorzki. Może jej towarzyszyć lekko orzechowy posmak.
Najbardziej znaczące dla nas są różnice w smaku i wyglądzie, ale warto wiedzieć skąd one wynikają. Poniżej kilka powodów:
Arabica zawiera prawie dwa razy więcej cukru niż robusta, co jest jednym z podstawowych powodów, dla których jest preferowana przez większość z nas.
Robusta jest dużo tańsza. Wynika to z między innymi z tego, że jest prostsza w uprawie. Wysoka zawartość kofeiny jest swego rodzaju mechanizmem obronnym przed insektami, na które arabica jest bardziej narażona.
75% światowej produkcji kawy stanowi arabica. Głównym jej producentem jest Brazylia, natomiast robusty- Wietnam.
Arabica uprawiana jest na wysokości powyżej 600 metrów nad poziomem morza, często na terenach górzystych (im wyżej, tym lepiej!). Robusta jest natomiast uprawiana na wysokości do 600 metrów nad poziomem morza.