Id kategorii - 61 Itemid - 4 view - article id - 3219 referer - uri - /aktualnosci/3219-potencjalny-wplyw-awokado-na-procesy-poznawcze-u-osob-starszych
Potencjalny wpływ awokado na procesy poznawcze u osób starszych
Utworzono: wtorek, 07, listopad 2017 15:44
Według nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrients, spożywanie jednego świeżego awokado dziennie może prowadzić do poprawy funkcji poznawczych u zdrowych starszych osób, ze względu na zwiększenie poziomu luteiny w mózgu i w oczach.
Badania wykazały, że u 40 zdrowych osób w wieku 50 lat i więcej, jedzących jedno świeże awokado dziennie przez okres sześciu miesięcy, zanotowano 25% wzrost poziomu luteiny w oczach i odnotowano znaczącą poprawę pamięci roboczej i umiejętności rozwiązywania problemów. Ponieważ uczestnicy badania włączali średnio jedno awokado do swojej codziennej diety, badacze monitorowali stopniowy wzrost ilości luteiny w oczach oraz stopniową poprawę umiejętności poznawczych, poprzez wykonywanie przez uczestników testów mających na celu ocenę ich pamięci, prędkości przetwarzania informacji oraz poziomu skupienia się. W grupie kontrolnej, która nie jadła awokado, a w zamian spożywała jednego średniego ziemniaka lub jedną filiżankę ciecierzycy, w okresie badanym tylko u nielicznych osób wystąpiła niewielka poprawa funkcji poznawczych.
Wyniki opierają się na spożyciu całego awokado każdego dnia, w którym zawartość luteiny wynosi średnio 369 ug. Potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia, czy również uzyska się wzrost funkcji poznawczych przy spożyciu 1/3 awokado dziennie, gdzie średnia zawartość luteiny wynosi 136 ug.
Wyniki tego badania sugerują, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, luteina i inne substancje bioaktywne czynią awokado wyjątkowo korzystnym owocem, szczególnie w przypadku zwiększenia poziomu luteiny w mózgu i w oczach, a tym samym poprawy procesów poznawczych. Chociaż wnioski wyciągnięte z jednego badania nie mogą być uogólnione na wszystkie populacje, są one krokiem w kierunku dalszego przebadania awokado pod kątem korzyści zdrowotnych, jakie możemy otrzymać.