Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3219
referer -
uri - /aktualnosci/3219-potencjalny-wplyw-awokado-na-procesy-poznawcze-u-osob-starszych
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Potencjalny wpływ awokado na procesy poznawcze u osób starszych

Utworzono: wtorek, 07, listopad 2017 15:44

awokadoWedług nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrients, spożywanie jednego świeżego awokado dziennie może prowadzić do poprawy funkcji poznawczych u zdrowych starszych osób, ze względu na zwiększenie poziomu luteiny w mózgu i w oczach.

Badania wykazały, że u 40 zdrowych osób w wieku 50 lat i więcej, jedzących jedno świeże awokado dziennie przez okres sześciu miesięcy, zanotowano 25% wzrost poziomu luteiny w oczach i odnotowano znaczącą poprawę pamięci roboczej i umiejętności rozwiązywania problemów. Ponieważ uczestnicy badania włączali średnio jedno awokado do swojej codziennej diety, badacze monitorowali stopniowy wzrost ilości luteiny w oczach oraz stopniową poprawę umiejętności poznawczych, poprzez wykonywanie przez uczestników testów mających na celu ocenę ich pamięci, prędkości przetwarzania informacji oraz poziomu skupienia się. W grupie kontrolnej, która nie jadła awokado, a w zamian spożywała jednego średniego ziemniaka lub jedną filiżankę ciecierzycy, w okresie badanym tylko u nielicznych osób wystąpiła niewielka poprawa funkcji poznawczych.

Wyniki opierają się na spożyciu całego awokado każdego dnia, w którym zawartość luteiny wynosi średnio 369 ug. Potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia, czy również uzyska się wzrost funkcji poznawczych przy spożyciu 1/3 awokado dziennie, gdzie średnia zawartość luteiny wynosi 136 ug.

Wyniki tego badania sugerują, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, luteina i inne substancje bioaktywne czynią awokado wyjątkowo korzystnym owocem, szczególnie w przypadku zwiększenia poziomu luteiny w mózgu i w oczach, a tym samym poprawy procesów poznawczych. Chociaż wnioski wyciągnięte z jednego badania nie mogą być uogólnione na wszystkie populacje, są one krokiem w kierunku dalszego przebadania awokado pod kątem korzyści zdrowotnych, jakie możemy otrzymać.

źródło: www.eurekalert.org

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!