Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3198
referer -
uri - /aktualnosci/3198-zamienniki-jajka-ktore-faktycznie-spelniaja-swoja-role
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Zamienniki jajka, które faktycznie spełniają swoją rolę!

Utworzono: środa, 13, wrzesień 2017 13:25

jajkaMasz ochotę coś upiec – może tym razem chleb, ciastka, babeczki lub ciasto – jednak w przepisie okazuje się, że jest jajko. Może być to problemem jeśli nie spożywasz jajek lub jeśli akurat skończyły się w lodówce, a jest już zbyt późna pora, aby pójść do sklepu lub sąsiada. Nie musisz jednak rezygnować z pieczenia! Wystarczy spróbować jednego z czterech poniższych zamienników, które faktycznie działają.

1. Siemię lniane

Siemię lniane może być świetnym substytutem jajka, szczególnie jeżeli chodzi o złączenie masy. Wystarczy zmielić jedną łyżkę siemienia lnianego, dodać do niego 3 łyżki wody, wymieszać do dokładnego połączenia oraz odstawić na pięć minut, aby siemię napęczniało. Siemię lniane świetnie sprawdza się w przypadku przepisów kulinarnych takich jak na pieczywo pełnoziarniste lub puszyste placuszki.

2. Rozgnieciony banan

¼ filiżanki rozgniecionego banana, czyli ok połowa banana, może zastąpić jedno jajko. Dodatek banana wpływa zarówno na wilgotność otrzymanego wypieku, jak i wnosi odrobinę słodyczy, dzięki czemu w niektórych przepisach można pominąć dodatek cukru. Warto pamiętać, że banany są dość intensywne w smaku, z tego względu nadają się świetnie do ciast i ciasteczek, gdzie są również inne dodatki, mogące wzmocnić lub zamaskować smak banana.

3. Mus jabłkowy

Podobnie jak rozgniecione banany, wykorzystanie musu jabłkowego zamiast jajek zwiększa wilgotność ciasta oraz dodaje lekkiej słodyczy. Świetnie nadaje się właśnie do wilgotnych, cięższych ciast.

4. Aquafaba

Brzmi niestandardowo, jednak jest to płyn pozostający w puszce po strączkach – głównie ciecierzycy. Wystarczy odcedzić warzywa, przelać do miski otrzymany płyn, dodać cukier i ubić na sztywną pianę, którą można wykorzystać do upieczenia nawet bezy! Jest to jedyny z zamienników, który można ubić tak jak białka jaja, dlatego warto go wykorzystać nie tylko do otrzymania bezy, ale do musów czy też ciast o strukturze pianki.

Istnieje wiele zamienników jajek, które mogą zastąpić różne ich funkcje. Dlatego nie martw się, gdy ich zabraknie – na pewno znajdziesz coś odpowiedniego!

źródło: www.purewow.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!