Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3186
referer -
uri - /aktualnosci/3186-wlasciwosci-zdrowotne-miodu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Właściwości zdrowotne miodu

Utworzono: czwartek, 31, sierpień 2017 11:43

miodMiód to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły z gatunku Apis mellifera. Składa się głównie z glukozy, fruktozy i wody. Zawiera między innymi związki fenolowe, witaminę C, witaminy z grupy B, a także śladowe ilości witamin D, E i K.

Właściwości lecznicze w zależności od rodzaju. Ogólnie można powiedzieć, że miody ciemne (gryczany, spadziowy) cechują się silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż miody jasne (wielokwiatowy, lipowy).

Miód wielokwiatowy wspomaga mięsień sercowy, jest pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecany podczas alergii i leczenia górnych dróg oddechowych.

Miód rzepakowy obniża ciśnienie tętnicze krwi, wyrównuje niedobory potasu w organizmie i przyspiesza gojenie ran. Jest pomocny w leczeniu wątroby, nerek, trzustki, układu pokarmowego i wrzodów żołądka, a także wspomaga leczenie schorzeń układu krwionośnego.

Miód spadziowy charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą i antybiotyczną, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Jest zalecany w chorobach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia i przy zaburzeniach trawienia.

Miód lipowy działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, przeciwgorączkowo i uspokajająco. Cechuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i może obniżać gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia i kaszlu. Jest polecany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach.

Miód gryczany wzmacnia system odpornościowy. Jest zalecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym ze względu na wysoką zawartość rutyny.

źródło: www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!